Conform bibliografiei de specialitate, există două tipuri de accident vascular cerebral. Pe de o parte vorbim de AVC ischemic. Acesta apare prin migrarea unui tromb sau a altui tip de embol (cel mai frecvent, un fragment de placă de aterom). În acest caz, țesutul cerebral din zona irigată de vasul blocat începe să moară în absența oxigenului. Dacă se intervine la timp, și se reușește reluarea circulației sanguine pe vasul blocat, parte din țesuturile afectate pot fi salvate, fără urmări majore asupra calității vieții pacientului.
AVC ischemic reprezintă aproximativ 87% din totalul acestor accidente. Cea mai importantă condiție este ca pacientul să ajungă la spital în așa-numita „fereastră terapeutică”, adică în primele 4 ore și jumătate de la producerea AVC pentru tromboliză, respectiv în primele 6 ore pentru trombectomie.
Pe de altă parte, dacă accidentul vascular cerebral se produce prin ruperea peretelui vascular, are loc hemoragia intracerebrală. Gravitatea ei depinde de cantitatea de sânge care inundă creierul și de volumul hematomului astfel format. Atunci când sunt implicate vase mari de sânge, hemoragia intracerebrală poate evolua rapid spre deces.
Semne ale accidentului vascular cerebral (AVC). Ce să îi cereți bolavului să facă
Accidentul vascular cerebral este întotdeauna o urgență medicală. De aceea e foarte important să știm să reperăm primele semne fizice care apar în cazul unei persoane afectate de AVC. Medicii recomandă ca în cazul în care observăm unul din următoarele semne, chiar dacă acestea pot dispărea după un timp, să apelăm de urgență la asistență medicală.
Asimetrie facială. Atunci când rugăm pacientul să zâmbească, observăm că o parte a feței rămâne imobilă;
Slăbiciune asimetrică a brațelor. Rugăm pacientul să ridice ambele brațe și observăm că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat;
Dificultăți de vorbire. Rugăm pacientul să repete o frază simplă și constatăm că vorbirea îi este confuză sau de neînțeles.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook