Simona Ionescu / Redactor Șef

Cicatricile acneice: cum apar și cum să scapi de ele

Cicatricile acneice: cum apar și cum să scapi de ele
Singurul lucru mai rău decât a avea acnee sunt cicatricile pe termen lung care urmează. Chiar dacă vă îngrijiți pielea ca pe cea a unui nou-născut, petele și urmele roșii pot persista săptămâni sau luni. Dar există modalități recomandate de experți pentru a preveni cicatricile sau pentru a le estompa rapid.

Un grup de doctori specialiști (dr. DiAnne Davis, dermatolog la North Dallas Dermatology Associates, Yunyoung Claire Chang, dermatolog la Union Square Laser Dermatology, Dennis Gross, dermatolog și fondator al Dr. Dennis Gross Skincare și Dr. Dennis Gross Dermatology, Dr. Michele Farber de la Schweiger Dermatology Group din New York City și Gilly Munavalli, director medical și fondator al specialiștilor în dermatologie) au oferit informații despre cum să prevenim și să scăpăm de cicatricile acneei pentru totdeauna.

Ce cauzează cicatricile acneei?

Cicatricile acneice sunt cauzate de leziuni inflamatorii ale acneei, cum ar fi papule (umflaturi roz ridicate), pustule (umflături roz cu puroi alb) sau chisturi. Potrivit lui dr. Chang, există mai mulți factori care contribuie la riscul de a dezvolta cicatrici. În primul rând, poate fi genetic: dacă aveți membri ai familiei care au cicatrici de la acnee, aveți un risc mai mare de a le dezvolta. Tipul tău de piele afectează și tipurile de cicatrici. Chang spune că cei cu ten mai deschis la culoare pot fi mai predispuși la eritem acneic (roșeață persistentă) după acnee inflamatorie, în timp ce persoanele cu ten mai închis la culoare pot fi mai predispuși la hiperpigmentare postinflamatorie (PIH) sau pete maronii.

Dr. Davis este de acord și explică faptul că melanocitele (celulele care produc melanină) se comportă diferit în pielea mai închisă, deoarece sunt foarte sensibile la inflamație. Ea spune că cineva cu pielea deschisă poate prezenta o anumită culoare roșie sau roșeață pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce, cei cu pielea mai închisă vor avea adesea o pată maro sau PIH care poate persista luni de zile.

Este evident, dar se repetă: să nu vă gândiți nici măcar la atingerea unui coș

Avem tendința de a provoca excese de traume care vor agrava inflamația, ducând la cicatrici. Chang spune să eviți exfoliantele dure și produsele de îngrijire a pielii care pot irita și mai mult pielea. Trebuie să te oprești din stoarcerea coșurilor, deoarece acest lucru va exacerba inflamația. Expunerea excesivă la soare poate face petele acneice mai întunecate, un alt motiv pentru a purta SPF 30 sau mai mare de 30 în fiecare zi (indiferent de tipul sau nuanța de piele).

Care este cel mai bun tratament pentru cicatricile acneei?

Începeți cu exfoliere chimică (nu fizică!). Dr. Gross spune că utilizarea unui produs care oferă o exfoliere chimică delicată este primul pas în vindecarea cicatricilor. El spune, de asemenea, să căutați în seruri ingrediente antiinflamatoare și care luminează pielea și, cum ar fi vitamina C, un antioxidant care luminează pielea și vitamina E, care regenerează celulele pielii și îmbunătățește textura.

Cum se previn cicatricile?

Dacă doriți să preveniți cicatricile acneice să apară, cel mai bun mod este să tratați leziunile acneice imediat ce apar. Tratamentele fără prescripție medicală care conțin peroxid de benzoil și acid salicilic sunt minunate pentru început, dar dacă acneea persistă, adresați-vă medicului dermatolog despre medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi retinol, aczonă sau spironolactonă.

Lui Dr. Munavalli îi place să trateze acneea cu o cremă topică de retinol cu ​​prescripție topică, pentru a elimina porii înfundați și a reduce inflamația. De asemenea, el recomandă spălarea topică cu peroxid de benzoil la o concentrație de patru procente sau mai mare pentru a reduce creșterea bacteriană.

Sirop de mentă. Răcoritor și sănătos

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre