Cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le puteți avea dacă folosiți energizante în exces sunt creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cât și cum să le consumați.
Primul energizant a apărut în anul 1949
Băuturile energizante aparțin unei clase de produse, sub formă lichidă, care conțin de obicei cofeină, cu sau fără adaos de alte suplimente alimentare. Prima băutură energizantă a apărut în SUA în 1949 și a fost comercializată sub numele de „Dr. Enuf”. În Europa, acestea au fost lansate pentru prima dată în 1987, apoi piața s-a extins în întreaga lume, devenind foarte populară după lansarea Red Bull în 1997.
În 2013, se consumau 5,8 miliarde de litri în 160 de țări
De atunci, piața băuturilor energizante a crescut spectaculos, cu diverse mărci lansate în întreaga lume. În 2013, consumul anual de băuturi energizante a depășit 5,8 miliarde de litri în aproximativ 160 de țări. Valoarea totală estimată a pieței cu amănuntul din SUA pentru băuturile energizante a fost de aproximativ 12,5 miliarde USD în 2012, iar piața a crescut cu 56% între 2006 și 2002.
Două treimi din consumatori au între 13-35 de ani
Producătorii și-au mutat recent atenția consumatorilor de la sportivi la tineri. Băuturile energizante sunt comercializate în mod agresiv în locuri populare printre adolescenți și tineri adulți.
Studiile au arătat că două treimi dintre consumatorii de băuturi energizante au între 13 și 35 de ani, iar băieții reprezintă două treimi din piață. În SUA, băuturile energizante sunt al doilea cel mai frecvent supliment alimentar utilizat de tineri, aproximativ 30% dintre aceștia consumând acest tip de băuturi în mod regulat.
Ce probleme de sănătate dau energizantele
Mai multe studii au arătat o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale după consumul de băuturi energizante. Aceste constatări au fost atribuite efectelor ergogene ale conținutului de cofeină din băutura energizantă. În plus, au fost documentate manifestări cardiace semnificative, cum ar fi aritmiile ventriculare, supradenivelarea segmentului ST și prelungirea QT, în urma consumului excesiv de băuturi energizante.
Energizantele pot conduce la formarea de anevrisme
În plus, a fost raportată fibrilație atrială după ingestia de băuturi energizante de mare putere la doi băieți sănătoși, în vârstă de 14 și 16 ani. Consumul de băuturi energizante a fost legat de infarctul miocardic la băieți sănătoși de 17 și 19 ani.
Această observație a fost susținută de constatările conform cărora consumul de băuturi energizante reduce funcția endotelială și stimulează activitatea plachetară prin agregarea plachetară indusă de acidul arahidonic la adulți tineri sănătoși. Alte rapoarte au demonstrat o relație între consumul excesiv de băuturi energizante și dilatarea arterială, formarea de anevrisme, disecția și ruptura arterelor mari.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook