Oamenii de știință se confruntă cu o nouă problemă medicală. Conform acestora, cazurile de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani au crescut alarmant în ultimii ani, până în punctul în care medicii reclamă o adevărată „epidemie”.
Odată cu dezvăluirea diagnosticului de cancer al lui Kate Middleton de săptămâna trecută, medici de top la nivel mondial au tras semnalul de alarmă în ceea ce privește boala necruțătoare, care, zic ei, este o problemă care afectează oameni din toată lumea.
Un factor de mediu nedescoperit, printre posibilele explicații
Profesorul Andrew Beggs, chirurg specializat în chirurgie colorectală și medic clinic senior la Universitatea din Birmingham, a declarat că un factor de mediu ar putea fi una dintre explicații: „Ar putea exista un factor de mediu necunoscut pe care nu l-am descoperit, în ciuda cercetărilor extinse.”
El a adăugat: „Cancerul cu debut precoce nu este deloc rar. Conduc o clinică pentru cancerul cu debut precoce la adulți și vedem tot mai mulți oameni în vârstă de 40 de ani cu cancer.”
Vedetele au contribuit la conștientizare și au trimis oamenii la doctor
O altă posibilă explicație oferită de doctor este aceea că vedetele ar fi contribuit la conștientizarea problemei, astfel că media de vârstă la care oamenii s-au dus la controale a scăzut, ceea ce nu este un lucru rău. Printre celebritățile care au fost diagnosticate cu cancer sub. 40 de ani amintim: Michael C Hall, Sofia Vergara, Ewan McGregor, dar și cântăreața Kylie Minogue.
Alți factori care au contribuit ar putea fi și metodele mai bune de detectare a cancerului, conștientizarea simptomelor și screening-ul mai bun al condițiilor genetice care cresc riscul de cancer, cum ar fi gena BRCA pe care o are și Angelina Jolie.
Studiile nu sunt deloc promițătoare
Un studiu publicat în Jurnalul Medical Britanic anul trecut a constatat că toate cazurile de debut precoce al cancerului au crescut în total cu 79 la sută la nivel global între 1990 și 2019. Experții au mai prezis că numărul cazurilor de cancer la tineri va crește și mai mult, cu încă 31 la sută față de ce există în prezent, până în 2030.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Australia a avut cel mai mare număr de diagnostice de cancer cu debut precoce din lume, cu o rată de 135 la 100.000 de persoane în 2022. Noua Zeelandă a ocupat locul doi, cu 119 cazuri la 100.000 de persoane printre tineri.
În comparație, Regatul Unit și SUA au fost mult mai jos, dar totuși ridicate în clasamentele globale, ocupând locurile 28 și 6, respectiv. România este și ea în clasament, cu 72 de cazuri la 100.000 de persoane.
Carnea roșie, alcoolul și tutunul, printre favorizanții cancerului
Dieta bogată în carne roșie și săracă în fructe, precum și consumul ridicat de alcool și utilizarea tutunului au fost identificate ca principali factori de risc. Experții au legat anterior creșterea unor astfel de diete procesate în lumea occidentală începând cu anii 50 de o creștere a cancerelor legate de dietă, cum ar fi cancerul de intestin gros, printre persoanele mai tinere.
Mai mult de 375.000 de cazuri de cancer sunt detectate în fiecare an în Marea Britanie, echivalentul a 1.000 pe zi, conform CRUK. Aproximativ 100 dintre acestea sunt printre persoanele sub vârsta de 50 de ani. Cancerul la sân, de prostată, pulmonar și de intestin gros reprezintă majoritatea absolută a tuturor noilor diagnostice de cancer, reprezentând aproximativ jumătate din total.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook