Cu o vechime de peste 60 de ani, Institutul Fundeni nu mai este de mult sigur din punct de vedere al fluxurilor medicale. Aparatura veche, instalațiile electrice și sanitare nesigure, dar și infecțiile nosocomiale la care sunt expuși pacienții au transformat cel mai renumit spital din țară într-o ”bombă cu ceas”.
Pe lângă problemele numite, spitalul are scări de evacuare mult prea înguste, nu există salon de internare de zi și nici spațiu pentru consultațiile de Ambulatoriu. Vestea bună este că Institutul Fundeni va fi demolat, iar în locul său va fi realizată altă clădire, la standarde actuale.
Institutul, fondat în 1959, singurul care efectuează trei tipuri de transplant
Institutul Clinic Fundeni (ICF) a fost fondat în 1959 și funcționează ca unitate sanitară sub umbrela ministerului. Este singurul din țară în care se efectuează trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular) prin cele trei centre de excelență: Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul pentru Transplant Medular.
De asemenea, este una dintre cele mai importante unități medicale românești în patologia dificilă gastrointestinală, digestivă, hepatică, urologică, renală, hematologică, neurologică, pediatrică, dar și radiologică.
Noul spital, la standarde moderne cu bani europeni nerambursabili
Potrivit Hotărârii de Guvern emisă în urma unei inițiative a Ministerului Sănătății, clădirea actuală în care activează Institutul urmează a fi demolată și relocată. Corpul nou va fi construit în trei ani, iar investiția se ridică la 510 milioane de euro, bani obținuți din fonduri nerambursabile.
Noul spital va fi amplasat pe o suprafață totală de 100.000 metri pătrați și va putea trata aproximativ 125.000 pacienți anual, din care 61% din afara Capitalei, conform datelor de la Ministerul Sănătății.
Spitalul va avea la dispoziție 21 de săli de operație
Odată cu deschiderea noului corp, pacienții bolnavi de cancer vor avea șansa de a fi tratați într-un spațiu modern, construit la standarde europene. Institutul va avea 21 de săli de operație, spații pentru spitalizare continuă, cabinete de consultaţie, spații de învăţământ și spații de cercetare.
De asemenea, vor fi amplasate și cele trei centre de transplant, Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal și Centrul de Transplant Medular. Fondurile nerambursabile au fost obținute prin Programul Operațional Sănătate, cu accent pe domeniile oncologiei și transplantului, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene de a promova un sistem de sănătate inclusiv și accesibil.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook