Simona Ionescu / Redactor Șef

Culoarea cearcănelelor, spun de ce suferi. Oamenii de știință trag un semn de alarmă

Culoarea cearcănelelor, spun de ce suferi. Oamenii de știință trag un semn de alarmă
Primele cearcăne sunt puse pe seama nopților nedormite, dar oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Există și alte cauze ale apariției cearcănelor.

Cearcănele întunecate pot fi un semn de oboseală și de lipsă de somn. Dar oamenii de știință spun că cearcănele pot include alergiile, afecțiunile tiroidiene și vârsta înaintată. Cercurile întunecate de sub ochi pot avea un aspect purpuriu sau albastru până la maro închis sau negru, în funcție de culoarea pielii.

Cauze și factori de risc

Unele cauze ale apariției cearcănelor pot include lipsa somnului sau obiceiuri de somn proaste, alergii, inclusiv febra fânului, precum și hiperpigmentarea, care apare atunci când organismul produce mai multă melanină.

De asemenea, cearcănele pot să apară din cauza nivelurilor reduse de țesut gras în jurul ochilor, subțierea pielii de sub ochi, anemie cu deficit de fier. Precum și ca urmare a supraexpunerii la lumina soarelui, frecarea frecventă a ochilor, fumatul, afecțiuni tiroidiene. Dar și deshidratare, dermatită, tratament cu picături pentru ochi pentru glaucom.

Pot fi ereditare

Cearcănele sunt mai frecvente la persoanele cu tenul mai închis și afectează mai mult persoanele de culoare decât pe cele albe. Se crede că acest factor de risc se datorează schimbărilor de pigmentare. Pierderea țesutului adipos și subțierea pielii din jurul ochilor fac parte din procesul de îmbătrânire.

Aceste schimbări pot face ca cearcănele să apară mai definite la adulții mai în vârstă. Un canal lacrimal este golul de sub ochi, care poate cauza cearcăne și este legat de îmbătrânire. Cearcănele întunecate pot fi ereditare, spun oamenii de știință. Dacă cineva are cercuri întunecate sub ochi, acestea pot apărea și la alți membri ai familiei.

Remedii la îndemâna oricui pentru a scăpa de cearcăne

Cele mai multe remedii pentru cearcăne

Vestea bună este că putem reduce aspectul cercurilor întunecate de sub ochi cu remedii simple de acasă. Încercați să aveți un somn de calitate. Ridicarea capului pe perne suplimentare poate ajuta la reducerea cearcănelor și a umflăturilor din jurul ochilor.

Aplicarea de felii de castravete pe ochi poate calma ochii obosiți și reduce umflarea, potrivit unei cercetări mai vechi din 2013. Conținutul ridicat de apă și vitamina C din castravete poate ajuta la hrănirea și hidratarea pielii. Castravetele conține, de asemenea, siliciu, care este esențial pentru sănătatea țesuturilor.

Cofeina are proprietăți antioxidante

Pungile de ceai pot ajuta la diminuarea cearcănelor și a cearcănelor de sub ochi. Cofeina are proprietăți antioxidante și stimulează circulația sângelui. Fierbeți două pliculețe cu ceai în apă, lăsați să se răcească, apoi puneți pe fiecare ochi. Pentru efect maxim, puneți plicurile de ceai fierte în frigider, apoi așezați pe ochi.

Cele mai bune sunt ceaiul negru și verde. Vă a fi de folos și dacă veți aplica o compresă rece pe ochi, care poate ajuta la reducerea aspectului cearcănelor. Nu uitați de cremele de față și produsele pentru zona de sub ochi care conțin antioxidanți pot ajuta la reducerea aspectului cearcănelor întunecate. Vitaminele E și C sunt antioxidanți care pot ajuta la tratarea cearcănelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre