Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?

Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?
Pandemia de COVID-19 se va suprapune curând cu gripa sezonieră. Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19? Dar de alte boli cu simptome similar? Uite ce spun specialiștii!

Din toamnă va începe sezonul gripei care se va suprapune pandemiei cu COVID-19, dar și altor maladii de sezon.

Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?

”Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău. În pandemia care a fost în 1918-1919, nu primul val a fost cel mai rău. Noi nu avem astfel de informații, dar noi trebuie să ne așteptăm că lucrurile pot să se înrăutățească și noi trebuie să fim foarte pregătiți”,  dclarat medicul Raed Arafat, secretarul de stat pentru Situații de Urgență.

Factorii de mediu pot fi implicați în motivul multor afecțiuni, de la banalele gripe sezoniere până la cele mai severe infecții respiratorii, de la un disconfort creat de temperatură sau umiditate, până la alergii sezoniere sau chiar astm bronșic. Ce au în comun multe dintre aceste boli? O simptomatologie asemănătoare, ce poate îngreuna diagnosticarea.

Pentru identificarea corectă sunt necesare examene clinice de specialitate, precum și analize specifice. În acest articol vom descrie simptomele alergiilor sezoniere vs. gripe vs. COVID-19.

Alergiile

Alergiile reprezintă cea mai frecventă afecțiune cronică întâlnită la populația din Europa. Polenul atmosferic este alergenul cel mai răspândit în zona temperată fiind răspunzător, în funcţie de arealul geografic, de un număr relativ mare de rinite intermitente, rino-conjunctivite şi astm bronşic. Sezonul de polenizare începe primăvara (februarie – aprilie) cu arborii, continuă la începutul verii (aprilie – iulie) cu ierburi, graminee și se încheie toamna (iulie – octombrie) cu buruienile. Rinita alergică sezonieră se manifestă prin strănuturi repetate, în salve, secreţii nazale abundente, lăcrimare, mâncărimi în cerul gurii, faringe, ochi sau urechi, tuse seacă iritativă cauzată de iritația mucoasei de la nivelul cavității nazale și a sinusurilor feței (frontale, maxilare sau etmoidale). Este declanșată de polenul produs de fân, de florile de grădină sau de câmp, de pomi, de particulele de praf inspirate odată cu aerul atmosferic, de mucegaiuri (ciuperci) și paraziți (acarieni). Se manifestă cvasi-permanent, aproximativ pe toată durata unui an (primăvara, vara și toamna).

Gripa

Gripa este o boală infecțioasă, acută, epidemică, caracterizată prin simptome respiratorii (tuse seacă, secreții nazale, dureri în gât, uneori respirație greoaie) și generale (febră, oboseală, dureri musculare). Se deosebește de răcelile banale prin faptul că se dezvoltă rapid și brutal, afectează căile respiratorii superioare, iar evoluția se poate complica cu pneumonie, infecții ale sinusurilor sau poate agrava boala de bază în cazul pacienților cronici. Se transmite de la om la om, pe cale aerogenă, prin picăturile lui Flügge de la o persoană infectată și poate fi cauzată de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B și C). În fiecare an afectează de la 5 la 15% din populație. Vaccinarea anuală este măsura de prevenire cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

COVID-19

COVID-19 este o boală infecțioasă contagioasă, extrem de virulentă, declanșată de noul coronavirus SARS-Cov-2 și transmisă prin picăturile lui Flügge de la persoanele infectate sau prin atingerea feței/ nasului/ ochilor cu propriile mâini contaminate. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată, însă unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât, lipsa gustului și mirosului sau diaree. Aproximativ 85 % din cei infectați se recuperează fără a avea nevoie de tratament special.

Cum ne protejăm de bolile toamnei

Pentru diagnosticarea, dar și diferențierea acestor afecțiuni, este importantă descrierea exactă a tuturor semnelor și simptomelor. Acestea, dar și investigațiile paraclinice, îl ajută pe specialist să stabilească un diagnostic corect și rapid, să recomande tratamentul corespunzător. Prezentarea la medic de la apariția primelor semne de boală vă ajută să preveniți numeroase complicații.

Măsurile de igienă personală și alimentară, vaccinarea populației, izolarea cazurilor afectate pentru a preveni îmbolnăvirea populației sănătoase sunt doar câteva exemple de măsuri profilactice recomandate pacienților diagnosticați cu una dintre afecțiunile toamnei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre