Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să alegi crema pentru protectie solara?

Cum să alegi crema pentru protectie solara?
Bronzul natural, obținut prin expunerea la soare, poate fi o calitate estetică pe termen scurt. Însă, efectele sale nu sunt mereu benefice pentru sănătate.

Radiațiile solare UVA și UVB afectează epiderma, predispun la îmbătrânire prematură și reprezintă în același timp un factor de risc pentru cancerul de piele. Expunerea prelungită sau la orele nepotrivite, în care aceste radiații sunt mai pregnante, este destul de periculoasă.

Astfel, protejarea pielii prin aplicarea cremelor cu factor de protecție crescut, adecvate atât pielii și tipologiei tenului, cât și duratei de expunere este o măsura preventivă care poate împiedica îmbătrânirea prematură și deteriorarea stratului superior al pielii, respectiv eventualele afecțiuni asociate acesteia.

Crema protectie solara trebuie aleasă destul de minuțios, întrucât piața este plină de soluții care promit protecție optimă.

Cum să alegem cele mai bune creme de protectie solara?

Pentru a ne asigura că crema aleasă are într-adevăr efect protectiv, trebuie să citim cu atenție ingredientele trecute pe eticheta produselor.

Din câte cunoaștem, se deosebesc două tipuri de radiații solare: UVA și UVB. Radiațiile UVA provoacă îmbătrânirea pielii și riduri, pe când UVB conduc la apariția arsurilor solare. Deși de la început efectele negative nu se observă, pe termen lung pot provoca complicații ale pielii și cancer de piele.

De ambele tipuri de radiații ultaviolete este necesar să protejăm pielea. Aceasta e posibil cu produsele ce conțin SPF (sun protection factor) – factorul de protectie solara, care blochează razele UVA și UVB.

  • SPF 15 blochează 93% din razele ultraviolete
  • SPF 30 blochează 97% din razele ultraviolete
  • SPF 50 blochează 98% din razele ultraviolete

Pentru a asigura o protecție calitativă pielii, este necesară aplicarea SPF -ului în cantitate adecvată. Soluțiile pentru protectie solara trebuie să fie rezistente la apă.

Cea mai bună cremă cu protectie solara pentru față ar trebui să conțină SPF 50.

În cazul în care produsele de protectie solara de pe piață vă provoacă iritație și uscarea pielii, puteți apela la protectie solara naturală.

Aceasta include diferite tipuri de uleiuri, care includ diverse componente active biologic și protejează pielea d-voatră de radicalii liberi. Drept exemplu ne poate servi uleiul de cătină, de susan, de cocos, de cacao, de măsline, aloe vera.

Pentru bronz sănătos ar fi bine să respectăm câteva reguli pentru evitarea arsurilor solare:

  • Evitați să stați la soare între orele 11:00-16:00;
  • Utilizați neapărat creme de protectie solara înainte de a vă expune la soare și creme hidratante după;
  • Hidratare adecvată;
  • De evitat consumul de băuturi alcoolice înainte de expunere și în timpul bronzării

Nu uitați să aveți grijă de pielea d-voatră și după baia de soare.

Chiar dacă imediat după plajă nu simțiți nici un disconfort este important să calmați pielea cu creme hidratante sau produse naturistice .

Copiilor cu vârsta mai mică de 6 luni, nu este recomandat utilizarea cremelor de protectie solara. Mai bine să-i protejați limitându-le expunerea la soare, păstrându-i la umbră, purtând pălărie și haine de protecție și hidratare adecvată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre