Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum scapi de arsurile gastrice, înainte să faci ulcer

Cum scapi de arsurile gastrice, înainte să faci ulcer
Senzaţia de arsură gastrică este primul semn care anunţă instalarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Obligeana, gălbenelele şi lemnul dulce sunt remedii de top care scad secreţia acidă şi, implicit, împiedică evoluţia bolilor de stomac.

A început să ai arsuri gastrice? Mergi la farmacie și cumpără ceaiuri împotriva hiperacidității gastrice! Terapia cu plante nu ar trebui să dureze mai mult de şase săptămâni.Cum scapi de arsurile gastrice, înainte să faci ulcer

Hiperaciditatea gastrică poate fi determinată de o mulţime de factori, precum stresul, alimentaţia necorespunzătoare sau infecţia cu Helicobacter pylori, bacteria cel mai adesea incriminată pentru apariţia ulcerului gastric.

Cert este că secreţia excesivă de acid gastric este primul pas către apariţia unor boli precum refluxul gastroesofagian, esofagita, gastrita, duodenita hiperacidă şi ulcerul gastroduodenal.

Totuşi, în majoritatea situaţiilor, evoluţia hiperacidităţii către aceste afecţiuni poate fi stopată dacă se iau măsuri adecvate din timp. O soluţie în acest sens o reprezintă curele cu preparate din plante care calmează senzaţia de arsură, reduc inflamaţia, senzaţia de greaţă şi balonarea, având şi acţiune cicatrizantă şi favorizând, deci, refacerea mucoasei gastrice.

Arsurile gastrice. Remedii naturiste

  • Obligeana are efect antibiotic. Obligeana este indicată în caz de hiperaciditate gastrică mai ales pentru efectul ei antispastic, calmant şi antibiotic, ajutând şi la combaterea infecţiei cu Helicobacter pylori. Poţi face o cură cu pulbere din rădăcină de obligeană: câte o jumătate de linguriţă de pulbere de trei-patru ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. De asemenea, se recomandă şi maceratul de obligeană, obţinut prin clocotirea a două linguri de praf de rizom de obligeană într-o cană cu apă. Se lasă la răcit timp de 30 de minute, după care se fierbe din nou încă 10 minute. Se filtrează şi se iau câte una-două înghiţituri de macerat înainte şi după fiecare masă principală.
  • Gălbenelele cicatrizează mucoasa stomacului. Florile de gălbenele au efect emolient, protector şi cicatrizant asupra mucoasei stomacului. Pentru a regla aciditatea gastrică, este indicat să bei o cană de infuzie de gălbenele (două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită), pe parcursul unei zile, înainte de mesele principale. Această plantă poate fi folosită şi în amestec cu pătlagină, flori de salcâm, muşeţel, mentă, troscot, frunze de păpădie, coada-şoricelului, ţintaură şi coada-calului. Se pune o linguriţă de amestec la o cană cu apă clocotită şi se beau câte două-trei căni pe zi.
  • Lemnul dulce are efect alcalinizant. Această plantă are acţiune antiinflamatoare şi ajută la refacerea mucoasei gastrice. Cel mai adesea este recomandată pulberea din rădăcină de lemn dulce, câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 15-30 de minute înaintea meselor principale. Curele cu această plantă nu trebuie urmate mai mult de trei luni, deoarece pot creşte tensiunea arterială.
  • Suc de varză, în caz de ulcer. Datorită efectului puternic cicatrizant, varza este adesea recomandată chiar şi în cazul în care s-a instalat ulcerul gastric. De asemenea, varza are efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică. Poţi consuma varza proaspătă, sub formă de pastă (trecută prin blender), câte 4-8 linguri o dată pe zi. De asemenea, este recomandat sucul de varză, pe care poţi să-l bei imediat după stoarcere, câte două-trei linguri de patru-cinci ori pe zi.
  • Tinctura de propolis este dezinfectantă. Un remediu excelent pentru a combate infecţia cu Helicobacter pylori este tinctura de propolis, datorită efectului ei antibiotic. Poţi lua câte 30 de picături de tinctură pe zi, în amestec cu 100 ml de lapte cald. Terapia se completează cu miere de albine, pentru normalizarea secreţiei gastrice. Poţi lua câte 50 g de miere, cu 30 de minute înainte de masă. Cura se face timp de două-trei luni, se face pauză, după care se poate relua.

Exclusiv. Adelina Pestrițu, primul party după COVID și primele imagini din casa nouă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre