Studiul a fost prezentat la conferința digitală a Congresului Societății Europene de Cardiologie 2020.
„Somnul în timpul zilei este comun în toată lumea și este considerat, în general, un obicei sănătos. O opinie comună este că puiul de somn îmbunătățește performanța și contracarează consecințele negative ale oboselii”, a spus dr. Zhe Pan de la Universitatea de Medicină din Guangzhou, China, într-un comunicat de presă.
Studiu cu 313.000 de participanți
Studiul a analizat 313.000 de participanți pentru a examina legătura dintre puiul de somn din timpul zilei și potențiale consecințe asupra sănătății. Cercetările anterioare pe această temă au spus că „produc rezultate contradictorii”.
Dintre participanți, 39% trăgeau „un pui de somn”. Studiul a constatat că somnul mai lung (cu o durată mai mare de 60 de minute) a generat un risc cu 30 la sută mai mare de „moarte din toate cauzele” și șanse cu 34 la sută mai mari de boli cardiovasculare.
Cel mai bun pui de somn este cel de 30-40 de minute
Rezultatele sugerează că un pui de somn de scurtă durată (în special cele mai mici, de la 30 până la 45 de minute) ar putea îmbunătăți sănătatea inimii la persoanele care dorm insuficient noaptea, a spus Pan.
Potrivit recomandărilor Asociației Americane pentru Somn (ASA), un „pui de somn” de la 15 până la 30 de minute poate oferi un plus de energie în timpul zilei, dar „nu sunt menite să înlocuiască niciun somn nocturn”. ASA spune că beneficiile somnului timp de 60 de minute sau mai mult includ o mai bună creativitate, dispoziție și „memorie procedurală”. Ei spun că adulții ar trebui să tragă un pui de somn în aceeași oră în fiecare zi, nu mai mult de 30 de minute.
Între timp, Pan a spus că nu este clar modul în care un pui de somn îți afectează corpul, deși studiile anterioare sugerează că somnurile lungi aduc inflamații, care pot amenința longevitatea și sănătatea inimii. Comunicatul a menționat, de asemenea, că cercetările anterioare au legat puiul de somn de „hipertensiune arterială, diabet și starea generală de sănătate fizică slabă”.
Milionara actriță Sarah Jessica Parker, la plajă cu copiii ca un om obișnuit
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook