Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce ar trebui să mâncăm mazăre tot anul. O sursă excelentă de sănătate

De ce ar trebui să mâncăm mazăre tot anul. O sursă excelentă de sănătate
Nu trebuie să așteptăm primăvara ca să mâncăm mazăre, ca pe vremuri. Acum găsim mazăre în magazinul de la colț. Nu o ocoliți: este o sursă excelentă de vitamine, minerale şi proteine.

Mazărea este îndrăgită mai ales datorită gustului său fin şi proaspăt, lucru care o face potrivită pentru preparatele culinare din timpul primăverii şi verii.

De ce ar trebui să mâncăm mazăre tot anul

Gospodinele noastre știu să gătească mazăre, fie că este vorba de supe sau ciorbe, salate, paste sau diferite mâncăruri tradiţionale. Însă, mai mult folosesc mazărea pe timpul primăverii sau vara, atunci când apar primele bobițe crude și dulci.

Însă, în zilele noastre, găsim mazăre în orice magazine, conservate sau congelate. Să știți că mazărea este o sursă bogată de vitamina K, vitamină responsabilă de activarea calciului în organism, ajută la întărirea oaselor. Totodată, conţine şi numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidraţi, lipide şi proteine din organism.

Mazărea. Beneficii

În plus, mazărea abundă de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, potasiul, cuprul şi sodiul, dar şi de vitamina A şi C, putând fi considerată o adevărată bombă de vitamine şi minerale benefice organismului.

Scade riscul de osteoporoză. Datorită conţinutului ridicat de vitamina K şi B6, mazărea este recomandată femeilor de vârsta a doua, susceptibile de osteoporoză, prin faptul că întăreşte sănătatea oaselor, fiind astfel eficientă în prevenirea osteoporozei şi a arterosclerozei.

Îmbunătăţeşte sănătatea ochilor. Consumată frecvent, reduce riscul de degenerescenţă maculară, contribuind la îmbunătăţirea sănătăţii ochilor. De vină pentru această proprietate a sa este luteina, un carotenoid pe care corpul îl transformă într-un antioxidant.

Reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, acid folic, vitamina A şi C, mazărea luptă în mod eficient împotriva radialilor liberi, reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, reglează nivelul de colesterol din sânge şi cel al tensiunii arteriale şi previne tulburările de ritm ale inimii.

Combate oboseala cronică. Datorită conţinutului ridicat de fier, magneziu, seleniu şi a complexului de vitamine B, mazărea are un puternic efect energizant, fiind un remediu eficient împotriva anemiei, şi, implicit, a oboselii cronice.

Reglează digestia. Sursă bogată de fibre şi proteine, unul dintre beneficiile consumului de mazăre este cel de a induce senzaţia de saţietate. În plus, are nenumărate efecte asupra sistemului digestiv: previne constipaţia, îmbunătăţeşte digestia, reglează nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.


Principesa Elena, moștenitoarea Casei Regale, o viață de roman. E mama Prințului Nicolae

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre