Puteți consuma miere crudă direct din fagure și vă veți îmbunătăți funcția hepatică sau a sănătății inimii. Atenție! Consumul unor cantități mari poate dăuna sănătății.
Ce este fagurele de miere
Fagurele de miere este un produs natural fabricat de albine pentru a depozita mierea și polenul sau pentru a-și adăposti larvele. Acesta este format dintr-o serie de celule hexagonale construite din ceară de albine care conțin, în general, miere crudă. Fagurele de miere poate conține, de asemenea, o parte din polenul de albine, propolis și lăptișor de matcă, produse apicole suplimentare cu potențiale beneficii proprii pentru sănătate. Puteți mânca întregul fagure de miere, inclusiv mierea și celulele cerate care îl înconjoară.
Bogat în anumiți nutrienți
Pentru că nu a fost procesată, mierea crudă conține enzime precum glucoxidază, care conferă mierii proprietăți antimicrobiene și antibacteriene. Astfel de enzime sunt distruse de încălzirea și filtrarea folosite pentru procesarea majorității mierii comerciale. Antioxidanții sunt compuși vegetali benefici care promovează sănătatea, reduc inflamațiile și protejează organismul împotriva bolilor.
Nivelul lor poate fi de până la 4,3 ori mai mare în mierea crudă decât în cea procesată. Polifenolii sunt principalul tip de antioxidanți din miere. Cercetările sugerează că aceștia pot contribui la reducerea riscului de diabet, demență, boli de inimă și chiar anumite tipuri de cancer.
Fagurele de miere poate stimula sănătatea
Fagurele de miere conține, de asemenea, ceară de albine, care furnizează acizi grași cu lanț lung și alcooli sănătoși pentru inimă. Acești compuși pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și stimulează sănătatea inimii.
Cercetările arată că acizii grași cu lanț lung și alcoolii care se găsesc în ceara de albine pot reduce nivelul ridicat al colesterolului din sânge, un factor de risc pentru bolile de inimă. Potrivit unei analize, alcoolii din ceara de albine pot ajuta la scăderea colesterolului rău cu până la 29%. În timp ce colesterolul bun crește cu 8-15%.
Scade nivelul de trigliceride cu până la 19%
Potrivit specialiștilor, înlocuirea zahărului cu miere poate ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de trigliceride cu până la 19%. Mai mult, antioxidanții din miere pot ajuta la dilatarea arterelor care duc la inimă. La rândul său, acest lucru poate crește fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială, reducând potențial riscul de formare de cheaguri de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral.
Poate proteja împotriva infecțiilor
Fagurele de miere poate stimula capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva anumitor bacterii și ciuperci. Inclusiv Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica și E. coli. Mierea este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene. Cercetările indică faptul că aceasta poate ajuta la protejarea intestinului împotriva parazitului intestinal Giardia lamblia.
Poate reduce tusea la copii
Copiii sunt predispuși la infecții ale tractului respirator superior în perioadele reci care pot provoca tuse. Cercetările sugerează că mierea poate ajuta la suprimarea acestei tuse. Într-un studiu, consumul unei jumătăți de linguriță cu miere de hrișcă cu 30 de minute înainte de culcare, a fost mai eficient decât siropul de tuse pentru a reduce disconfortul copiilor legat de tuse.
Grupul de copii cărora li s-a administrat miere de hrișcă au dormit, de asemenea, mai bine decât cei cărora li s-a administrat sirop de tuse sau nu li s-a administrat nimic. Atenție! Mierea conține spori ai bacteriei C. botulinum, care pot dăuna bebelușilor mici. Din acest motiv, mierea sau fagurele de miere nu ar trebui să fie administrate copiilor cu vârsta sub 12 luni.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook