Simona Ionescu / Redactor Șef

Dinții de lapte ai copiilor nu se aruncă. Pot vindeca numeroase boli pe care micuții le pot face

Dinții de lapte ai copiilor nu se aruncă. Pot vindeca numeroase boli pe care micuții le pot face
Când un micuț își pierde dințișorii de lapte, e un semn clar că a crescut și toată familia se bucură. Sunt însă foarte puțini cei care știu că aceștia nu trebuie aruncați.

Potrivit studiilor, dinții de lapte au beneficii uriașe pentru sănătatea micuților.

Specialiștii susțin că dinții de lapte conțin celule stem care pot vindeca multe boli de care s-ar putea îmbolnăvi copilul. Până nu demult afecțiuni grave precum leucemie, mielom sau Hodgkin s-au tratat prin transplant de măduvă.

Acum însă, noile descoperiri științifice arată faptul că aceste boli se pot vindeca și folosind celulele stem recoltate din dinții de lapte. În plus, păstrarea acestora este mult mai ieftină decât  celulele stem colectate din placentă imediat ce copilul vine pe lume.

Dintele trebuie congelat la maxim 48 de ore de când a căzut

Una dintre companiile care ajută la păstrarea dinților este Provia. Specialiștii spun că dinții se pot recolta de la 4 ani la 14 ani. Dintr-un singur dinte se pot scoate între 1500-3000 de celule stem, care vor fi depozitate, în siguranță, pentru o perioadă de 20 de ani.

„Pacienții trebuie sa vina la noi când se mișcă dințișorul de lapte și atunci când e indicată extracția putem preleva proba respectivă. Un singur dinte e suficient; dacă nu reușește, se poate lua din al doilea în aceleași costuri”, spune medicul stomatolog Cosmin Dima.

Stocarea dinților stem are loc într-o bancă din Marea Britanie

Izolarea, recoltarea și stocarea celulelor stem se face într-o bancă din Marea Britanie, iar părinții vor plăti o taxă anuală de 90 de euro.

Nu aruncați niciodată dinții de lapte ai copiilor. Îi pot salva

Este o condiție clară pentru ca din dinte să fie extrase celule stem: să fie sănătos, să nu aibă nici o carie și să nu fie făcută radiografii în ultimele șase luni. Celulele stem recoltate din dinții de lapte se numesc mezenchimale și pot fi folosite pentru probleme ale sistemului nervos, regenerarea oaselor sau înlocuirea țesutului inimii după infarct.

Cum are loc procedura de prelevare

“Nu traumatizăm sub nicio formă copilul. Dintele se poate recolta acasă, în momentul în care s-a desprins, dacă se desprinde mai greu se poate merge la un medic dentist și acesta va efectua extracția.

Procedura e foarte simplă, dacă părintii se hotărăsc să extragă celule stem din dinții copiilor, primesc un kit de recoltare ce se păstrează în frigider și conține un recipient cu soluție pentru păstrare și o «baterie de gheață» care nu se congelează, dar e destul de rece. În maxim 24 de ore după recoltare, kitul se trimite cu avionul în Grecia la laboratoarele Biohellenika. Aici se separă celulele stem și se depozitează”, a povestit, Simona Sanmarghitan, reprezentant Biohellenika Romania.

Care sunt prețurile

Pentru un singur dinte se plătește 1200 de euro, iar 600 de euro veți plăti pentru al doilea dinte care va fi recoltat în decursul unui an. Pentru doi dinți prețul este de 1450 de euro. Celulele stem stocate in azot lichid sunt viabile pe o durată nelimitată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre