Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Bilic repară excesele: „Asta trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult”

Dr. Bilic repară excesele: „Asta trebuie să faci dacă ai mâncat prea mult”
Nutriționiștii spun că pentru a fi în formă nu este suficient să ții o dietă, ci trebuie să îți schimbi modul de viață. Uneori apar tentațiile, mai ales la final de săptămână, când sunt programate cele mai multe evenimente sociale.

Ce facem dacă am făcut-o lată cu mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri? Dr. Mihaela Bilic are soluții în fața meniului de la sfârșit de săptămână, care este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare.

Celebra nutriționistă are un răspuns pertinent pentru toți cei care se întreabă ce au de făcut dacă au exagerat cu mâncarea. Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar? „Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie. Dacă țineți cont de următoarele strategii”, spune dr. Bilic. Ea oferă trei lecții de alimentație pentru cei care nu au rezistat și s-au dedat unor excese alimentare.

Dr. Bilic, strategia nr. 1: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”

Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe ultimele 4 – 5 zile. Nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână, arată nutriționistul. 

„Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria. Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul se repartizează pe 2 zile și nu depășiți bugetul caloric”, explică dr. Bilic.

Lactatele pot fi de ajutor pentru a păstra echilibrul caloric în dietă după sau înaintea unor excese

Dr. Bilic, strategia nr. 2: „Strângeți bani albi pentru zile negre!”

În nutriție se numește „apetit previzional” și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi, două înainte, mâncați doar supe, salate și produse lactate. Aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend, fără să vă afecteze silueta.

Dr. Bilic, a treia lecție: „Treceți excesul alimentar la capitolul excepție”

Cel mai simplu este să vă asumați că ați făcut o excepție și să reveniți, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, la dieta voastră obișnuită. „Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea! 

Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fast-food-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultra procesate se mănâncă rar. Doar dacă faceți din ele un obicei, apar problemele”, a mai punctat dr. Mihaela Bilic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri