Simona Ionescu / Redactor Șef

Dr. Mihaela Bilic despre o întrebare esențială: Oare mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?

Dr. Mihaela Bilic despre o întrebare esențială: Oare mâncatul cu poftă îngrașă mai tare?
Cine nu a citit sau nu a ascultat niciodată sfaturile și teoriile de nutriție ale doamnei doctor Mihaela Bilic înseamnă că nu a avut niciodată nevoie să țină o cură de slăbire sau de îngrășare sau nu a fost preocupat să mănânce sănătos. Noi o urmărim și ceea ce ni se pare că trebuie să știe și publicul larg preluăm și mediatizăm.

Specialistă în nutriție și folosind un limbaj pe înțelesul tuturor, dr. Mihaela Bilic oferă niște sfaturi mai mult decât interesante pe pagina ei de Facebook, la televizor sau în presa scrisă. E un medic implicat, care face un gen de muncă voluntară în folosul comunității.

Ultima sa postare de pe Facebook pornește de la o întrebare esențială pe care mulți ne-am pus-o. Opinia doamnei Mihaela Bilic cred că trebuie citită cu plăcere de cât mai multă lume.

„Singura consolare e că plesnim de sănătate”

„De mică am fost o mâncăcioasă și o pofticioasă, iar cei care au stat cu mine la masă m-au acuzat mereu că îi molipsesc și îi ispitesc, în loc să-i temperez din mâncat. Nu cred că fac lucrul ăsta intenționat, e vorba mai degrabă de plăcerea instinctivă pe care o am în relația cu mâncarea.
Am văzut același drag de mâncare la mulți oameni cărora le râd ochii și li se luminează fața când e vorba de ceva bun. Coincidență sau nu, acest tip de comportament vine la pachet și cu tendința de îngrășare/kilograme în plus. Când iubești mâncarea se vede și în gesturi și pe cîntar. Și la fel de evident se vede și când n-o iubești!
Când făceam Semiologie în Facultatea de Medicină am învățat să diagnosticăm bolnavii cu ulcer și gastrită după felul în care arătau: fața palidă și îndurerată, cu o expresie de suferință, spatele încovoiat și umerii aduși în față, “chirciți” din cauza durerii. Cât despre pofta cu care mănâncă nu e nimic de spus, mai degrabă îți pierzi și tu apetitul văzându-i. O astfel de persoană, căreia fiecare gură de mâncare îi provoacă suferință, nu va fi niciodată grasă.
Atunci cum rămâne cu teoria termodinamică, cu aportul de calorii și metabolizarea grăsimilor/carbohidraților? Cum e posibil ca aceeași felie de pâine cu unt să îngrașe dacă o mănânci cu poftă, sau să slăbească când o înghiți cu noduri? Pentru că practica ne arată, alimentele grase și făinoasele sunt cel mai bine tolerate în ulcer și gastrite. Și tot în practică constatăm că ele nu îngrașă în acest context special și dureros deopotrivă.
Problema e că nu poți mima frica de mâncare și lipsa de apetit. Iar metabolismul nostru se vede treaba că știe când mănânci cu plăcere și când nu, așa că se comportă diferit. Eu aș zice că e nedrept ca cei cu boli de stomac să fie din ce în ce mai slabi, în timp ce mâncăcioșii să se îngrașe doar când văd mâncarea. Doar că Natura funcționează după alte reguli, iar zicala “gras și sănătos” se dovedește a fi adevărată 😉. Nu întâmplător oamenii te întreabă dacă nu cumva ești bolnav atunci când ai slăbit prea mult. Așa că singura consolare care ne mai rămâne pentru kilogramele în plus pe cântar, e că “plesnim de sănătate”😂😂 Și da, deși nu are logică, sunt sigură că mâncatul cu poftă îngrașă mai tare!”(dr. Mihaela Bilic)

Foto: Facebook

Ce se întâmplă cu conacul în care s-a filmat un celebru serial în anii ‘90. Priviți fotografiile!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre