Primul gest pe care îl fac mamele după ce și-au adus pe lume copilul nou-născut, e să îl îmbrățișeze. Părinții își îmbrățișează copiii, iubiții se îmbrățișează, adoră să doarmă îmbrățișați, unul în brațele celuilalt. Prietenii se îmbrățișează. Printre cei apropiați, îmbrățișarea a ajuns o formă de salut.
Anual, în ianuarie se celebrează Ziua Internațională a Îmbrățișărilor, iar tot anula, pe 29 iulie, e marcată, în toată lumea, Sărbătoarea Îmbrățișărilor. Pe cât pare de banală, pe atât de benefică poate fi o îmbrățișare. Observând că mulți oameni se simt jenați să se îmbrățișeze cu trup și suflet psihologul american Kevin Zaborney a ”creat” o zi dedicată îmbrățișării.
Beneficiile medicale ale îmbrățișărilor
Îmbrățișările sunt benefice pentru organism. Efectele pozitive se sesizează nivel social, dar și la nivel psihic și fizic. Îmbrățișările oferă un sentiment de siguranță, calmează și dau energie, explică oamenii de știință. În urma unei îmbrățișări, nivelul Oxytocinei crește, iar Cortizonul scade.
Oxytocina este hormonul care dă starea de bine, iar Cortizonul este hormonul stresului. Pe scurt, îmbrățișările reduc stresul și ne fac să ne simțim în al nouălea cer. Tot la nivelul organismului, creșterea nivelului hormonului fericirii atrage și alte efecte benefice, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, ameliorarea depresiei și scăderea tensiunii arteriale mari.
Cât trebuie să dureze o îmbrățișare
Specialiștii au calculat cât trebuie să dureze o îmbrățișare: minim 10 de secunde. Apoi au mers mai departe și au stabilit de câte îmbrățișări are nevoie, zilnic, un om, pentru a fi mai bun. Virginia Satir, o celebră psihoterapeută americană susține faptul că: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”.
Alți cercetători au investigat cum sunt afectați copiii de îmbrățișări sau de lipsa acestora. Rezultatele au fost incredibile. În urma studiului s-a stabilit că acei copii care primesc îmbrățișări când sunt mici vor deveni mult mai sociabili când vor crește. De asemenea, îmbrățișările și ținutul în brațe îi liniștesc pe copii, îi fac să se simtă în siguranță și îi fac să plângă mai puțin.
O serie de studii şi cercetări ştiinţifice au arătat că oamenii care îmbrăţişează şi cei care sunt îmbrăţişaţi frecvent duc vieţi mai sănătoase şi mai fericite.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook