Narcisa Martin trăiește la Timișoara, unde activează ca antrenor personal și instructor de fitness la Smartfit Studio, una din cele mai mari săli de sport din oraș. Preocupată în egală măsură de sport și sănătate, ea studiază nutriția, urmând ca la absolvirea cursurilor să devină consultant în Nutriție Generală.
Astăzi ne dă un pont de hidratare, foarte util în aceste zile caniculare. Rețeta pe care ne-o prezintă, nu doar că a testat-o, dar o și folosește în fiecare vară. Ceaiul de ghimbir pentru zilele de vară nu numai că ajută la o excelentă hidratare a corpului, dar oferă și multă energie.
Este bine cunoscut faptul că în cele mai călduroase zile de vară pierdem foarte multă apă din organism, prin transpirație. De asemenea căldura ne poate crește și nivelul de stres din timpul zilei datorită disconfortului creat. Cea mai bună soluție pentru a combate deshidratarea și pentru a scădea inflamația din organism este Gingirata.
Cum se prepară și ce beneficii are acest ceai răcoritor?
Pentru a face o infuzie de ghimbir, mai întâi trebuie pregătit ingredientul principal, anume un amestec de ghimbir, lămâie și turmeric. Partea bună când prepari acest amestec e că îți va ajunge toată vara.
„Așadar curăță câteva rădăcini de ghimbir, mai exact câte încap într-un pumn și o rădăcină mică de turmeric, cam de 2 cm. Se pun într-un robot alături de o lămâie provenită dintr-o cultură ecologică, cu tot cu coajă. Acest amestec se păstrează într-un borcănel la frigider pentru toată perioada verii sau depinde cât de repede îl consumi.
Pentru gingirată este suficient să folosești 1 linguriță din amestecul de ghimbir, turmeric și lămâie, peste care se toarnă 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat. În această infuzie se poate adăuga orice ceai, combinația mea preferată fiind cea cu ceai de mango.
După ce s-a răcorit se amestecă cu 1 litru de apă rece, unde se poate pune și gheață. Eu de cele mai multe ori în loc de gheață folosesc câteva fructe congelate, cum ar fi zmeura sau căpșunele pentru un adaos de savoare. La final adaug și câteva frunzulițe de rozmarin, atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile plantei aromatice antioxidante și hepatoprotectoare”, ne învață Narcisa Martin, campioana europeană Bikini – Fitness.
Care sunt beneficiile ghimbirului
Cel mai cunoscut beneficiu al ghimbirului este efectul antiinflamator. Ghimbirul conține doi compuși numiți gingerol și shogaol. Aceștia au proprietăți medicinale cum ar fi: atenuarea senzațiilor de greață și a durerilor. Ambele substanțe active au rol antioxidant, antimicrobial, cum spuneam antiinflamator, dar și antialergic.
Ghimbirul poate avea efecte și asupra greutății corporale și a nivelului de zahăr din sânge. Te poate ajuta să scazi în greutate datorită efectului de termogeneză pe care îl are asupra corpului. Ghimbirul mai poate susține și sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și prin scăderea nivelului de colesterol din sânge. Substanța activă din turmeric este curcumina. Aceasta este un compus natural antiinflamator, dar și cu efecte antioxidante asupra organismului, ne-a mai spus campioana.
Sursa foto: Narcisa Martin
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook