Simona Ionescu / Redactor Șef

Europa, amenințată de un nou focar de infecție. Sunt deja cinci țări afectate, iar OMS a emis alertă

Europa, amenințată de un nou focar de infecție. Sunt deja cinci țări afectate, iar OMS a emis alertă
Un nou focar de infecție riscă să se extindă în Europa. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă, după ce deja cinci țări au fost afectate, printre ele și Germania. De asemenea, au fost raportate și decese.

O infecție bacteriană numită ”febra papagalului” a stârnit îngrijorare la nivel european. Focarul a apărut inițial în 2023 și a continuat și anul acesta, afectând până acum deja cinci țări: Germania, Austria, Danemarca, Suedia și Olanda. Afecțiunea este cauzată de bacteriile din familia Chlamydia, care pot fi întâlnite la o serie de păsări sălbatice sau de companie. 

Păsările infectate pot să nu prezinte simptome evidente de boală, însă elimină bacteriile prin respirație sau excremente în mediul înconjurător. Conform informațiilor oferite de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, oamenii pot contracta infecția prin inhalarea particulelor de praf contaminate, dar și prin mușcătură directă a unei păsări infectate. Carnea infectată consumată gătită nu prezintă risc de îmbolnăvire, conform specialiștilor. 

Simptomele, asemănătoare cu cele de răceală

Deși studiile precedente arată că transmiterea infecției este rară, aceasta s-a extins deja la un număr îngrijorător de oameni. Conform OMS, toți cei infectați până acum au fost expuși la păsări purtătoare, atât domestice cât și sălbatice. 

”Febra papagalului” se aseamănă cu o răceală, astfel că simptomele includ dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane. Perioada de incubație este între 5-14 zile de la contactul cu pasărea infectată. Tratamentul cu antibiotice poate fi eficient în combaterea infecției și, în general, boala este rar fatală pentru oameni.

OMS monitorizează atent focarul 

După ce în Germania, Austria, Danemarca, Suedia și Olanda s-au înregistrat un număr crescut de cazuri, Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă la nivel european. Germania s-a confruntat cu 14 cazuri anul trecut și cinci anul acesta, în timp ce Suedia a raportat 26 de cazuri doar în Decembrie 2023 și încă 13 anul acesta. 

Și în Olanda s-a raportat creștere, numărul de cazuri dublându-se față de anii trecuți, țara înregistrând și un deces din acest motiv. OMS încurajează medicii să urmărească infecția și avertizează proprietarii de păsări de companie și lucrătorii care au contact frecvent cu păsările să aibă o bună igienă a mâinilor. De asemenea, cei care dețin păsări ar trebui să se asigure că mențin cuștile curate, a mai transmis Organizația Mondială a Sănătății. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre