Odată cu limitarea timpului petrecut în exterior, posibilităţile de a desfăşura activităţi sportive şi mişcare fizică regulată au fost îngreunate în plină pandemie. Aceste lucruri conduc la o creştere şi mai mare a nivelului de sedentarism, deja ridicat în rândul populaţiei generale.
Activitatea fizică are un efect pozitiv asupra sănătăţii mentale
Informaţiile ştiinţifice arată că menţinerea unei rutine de exerciţii fizice reprezintă un factor important pentru sănătatea fizică şi psihică, mai ales într-o perioadă cu restricţii legate de mişcare, cum este cea în care ne aflăm. Lipsa mișcării conduce la modificări metabolice, precum acumulări de grăsime în zona abdominală, hiperinsulinemie chiar şi în cazul tinerilor adulţi sănătoşi.
Activitatea fizică are un efect pozitiv asupra sănătăţii mentale, prin îmbunătăţirea stimei de sine, a rezistenţei la stres, reducerea depresiei şi a anxietăţii.
Recomandarea experiților în domeniu este să facem educație fizică acasă. Cel puţin 150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau de 75-150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, alături de activităţi de întărire a musculaturii de cel puţin două ori pe săptămână.
Există două căi de acţiune pentru cei care doresc să facă mişcare: se organizează pentru a face mişcare acasă sau ies în aer liber, unde desfăşoară activităţi individuale: gimnastică în parc, alergare, mers alert, minimum un km în zece minute, şi sporturi care se practică în maximum două persoane şi care permit o distanţă considerabilă între ele, cum ar fi tenisul de câmp.
Trucuri pentru un program de exerciţii fizice acasă
- Programează activitatea într-un moment al zilei în care există riscuri minime de a fi întrerupţi sau deranjaţi. Este important să te asiguri că ai continuitate, cele 30-40 de minute de exerciţiu fără a te lăsa deconectat.
- Asigură-te că ai la îndemână tot ceea ce ai nevoie pentru desfăşurarea antrenamentului (ex. greutăţi, saltea, coardă).
- Dacă lucrezi de acasă şi programul îţi permite să fii flexibil, orele ideale pentru mişcare sunt la începutul zilei (10:00-13:00) sau după amiaza (16:00-18:00).
- Odată cu reducerea activităţii sportive, se pierde şi o cantitate din aportul de lichide din cauza faptul că nu mai transpirăm. O apă cu un conţinut bogat de minerale naturale contribuie la completarea necesarului zilnic de minerale esenţiale sănătăţii inimii precum calciu, magneziu şi potasiu.
Studiu. Cum să te organizezi eficient atunci când lucrezi de acasă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook