Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Fitoterapeut Mihai Apostol: „Gastroenterita virală e boala care face ravagii vara. Virusul se poate transmite de la o persoană la alta”

Exclusiv. Fitoterapeut Mihai Apostol: „Gastroenterita virală e boala care face ravagii vara. Virusul se poate transmite de la o persoană la alta”
Principala cauză de boală diareică în lume, gastroenterita virală, e tot mai frecventă în perioada verii, dând peste cap nu doar viața adulților, ci și pe cea a copiilor.

Infecția poate fi transmisă prin canalizarea care alimentează locuințele cu apă, alimente contaminate, folosirea în comun a tacâmurilor sau prosoapelor. Cum scăpăm de această problemă, aflăm de la fitoterapeutul Mihai Apostol.

„Lucrătorii din alimentație pot transmite infecția prin contaminarea alimentelor și a băuturilor”

RV: E o modă ca în fiecare vară multe persoane să se confrunte cu viroze digestive, la loc de frunte situându-se gastroenterita virală. Cum se instalează și care sunt simptomele bolii?

– E o afecțiune care ne dă mari bătăi de cap și poate deveni extrem de periculoasă dacă nu o tratăm așa cum trebuie. Persoanele infectate pot să răspândească virusul pe obiectele pe care le ating, dacă nu se spală pe mâini după ce au fost la toaletă. E foarte important de știut că odată ce au luat acest virus, lucrătorii din alimentație pot transmite infecția prin contaminarea alimentelor și a băuturilor.

Gastroenterita virala, boală care face ravagii vara

De asemenea, infecția se poate transmite prin canalizarea care alimentează cu apă locuințele. Pentru că virusul este foarte contagios, persoanele se pot infecta una de la cealaltă. Dar și dacă ați dus mâna la gură după ce ați atins o suprafață contaminată. Ca și simptome se instalează diareea apoasă, crampe abdominale, greață și vărsături, febră, scaune cu sânge, frisoane și transpirație, pierderea poftei de mâncare, dureri musculare, pierdere în greutate.

„Atenție la deshidratare”

– Cât de periculoasă e pentru organism?

– În mod normal, gastroenterita virală se vindecă în câteva zile, dar în această perioadă vor avea ceva de suferit din cauza pierderilor de lichide și săruri prin diaree și vărsături. În cele mai multe cazuri, pacientul nu rămâne cu nici un fel de complicații.

Probleme pot să apară însă în cazul sugarilor, persoanelor în vârstă și a celor cu imunitatea scăzută, și au fost situații în care s-a ajuns chiar și la deces. Atenție la deshidratare, atât în cazul adulților cât și a copiilor. Semnele care trebuie să vă dea de gândit sunt setea excesivă, gură uscată, urină închisă la culoare sau lipsa acesteia, slăbiciune, amețeli, confuzie.

Folosiți ceai de ghimbi sau de fenicul!

„Pentru calmarea durerilor este indicată pudra de ghimbir”

– Care ar fi cele mai bune remedii care tratează gastroenterita virală?

– Pentru a trata un stomac deranjat de virus, alinarea crampelor, dar și diminuarea gazelor amestecați o linguriță cu semințe de fenicul cu o cană cu apă fierbinte. Lăsați la infuzat timp de șapte minute și strecurați. Consumați de trei ori pe zi și puteți pune puțină miere pentru un gust mai bun.

La rândul său, uleiurile din cimbru îi dă plantei proprietăți carminative și antispastice. Lăsați la infuzat timp de șapte minute o linguriță cu frunze de cimbru uscate într-o cană cu apă fierbinte. Strecurați și consumați de trei ori pe stomacul gol. Pentru a relaxa mușchiul intestinal, dar și pentru gaze, greață și arsuri este bună menta. Infuzați o linguriță cu frunze de mentă uscată la o cană cu apă uscată timp de șapte minute.

Dietă pentru gastroenterită virală

Strecurați și consumați de patru-cinci ori pe zi, între mese. Pentru calmarea durerilor este utilă și pudra de ghimbir. Adăugați ½ linguriță cu ghimbir uscat la o cană cu apă fierbinte. Lăsați șapte minute la infuzat și îndulciți cu puțină miere. Puteți folosi și bucăți de ghimbir în loc de pudră. În acest caz, curățați bine bucățile, puneți tot într-o cană cu apă clocotită, lăsați la infuzat și beți cu înghițituri mici.

„Introduceți în dietă pâine prăjită, orez, banane”

– Ce dietă trebuie să adopte o persoană care a fost infectată cu un astfel de virus?

– Cei care au avut gastroenterită virală trebuie să fie foarte atenți la alimentație. Pentru început, se recomandă orez alb, pâine albă prăjită, biscuiți și cartofi copți. Introduceți în dietă și banane, vă vor ajuta să înlocuiți mineralele pierdute și opresc diareea. Ușor, ușor, optați și pentru carne de pui fiartă sau la grătar. Nu consumați cafea, lactate, alimente cu grăsimi și condimentate și băuturi alcoolice.

Fitoterapeutul Mihai Apostol poate fi consultat la telefon: 0723.642.322

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre