Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Terapeut Mihai Apostol: „Curcuma face minuni în alergiile de primăvară”

Exclusiv. Terapeut Mihai Apostol: „Curcuma face minuni în alergiile de primăvară”
Mult așteptata primăvară n-a venit doar cu frumusețea pomilor, ci și cu o sumedenie de alergii, cărora trebuie să le facem față.

Printre cele mai frecvente simptome sunt strănutul frecvent, pruritul nazal și cel ocular, nas înfundat, accese de astm. Cum scăpăm de aceste probleme, aflați din interviul cu terapeutul Mihai Apostol.

„Alergia de primăvară se instalează brusc și fără să dea de bănuit”

Alergiile de primăvară au început să ne facă viața un calvar și încercăm să găsim cea mai bună cale pentru a scăpa de această problemă. Care sunt cele mai cunoscute alergii și ce le provoacă?

– Vinovați sunt alergenii, care le dau viața cap unora dintre noi, dar în același timp pot fi inofensivi pentru alții. Cel mai important rămâne polenul, dar și anumite alimente, acarienii din praf și părul de animale. Există însă și plante care pot provoca alergii. Unele dintre aceste substanțe sunt mai puternice în această perioadă a anului, de aceea alergia de primăvară se instalează brusc și fără să dea de bănuit.

Alergiile de primăvară, o problemă serioasă a românilor

Trebuie să înțelegem că alergiile sunt mai intense mai ales dacă nu plouă atât cât trebuie, pentru că atmosfera nu are cum să fie curățată. Printre simptomele care dau de furcă se numără strănutul, mâncărimi la nivelul nasului și gâtului și ochilor, lăcrimarea acestora, dar poate să apară și conjunctivita.

În cazurile mai grave, se instalează dificultățile de respirație, dar și tusea și astmul bronșic. Puterea de concentrare e redusă, pacienții simt oboseală, apar tulburări de somn, eczeme, infecții ale urechii mijlocii, etc. Studiile arată că la noi în țară unul din patru adulți suferă de rinită alergică.

„Pentru ameliorarea congestiei și inflamației apărute la nivelul pielii consumați ceai de cimbru și eucalipt”

– Care sunt cele mai bune tratamente naturale pentru alergiile de primăvară?

– De mare ajutor pentru persoanele cu alergii de primăvară este curcuma și maceratul din muguri de coacăz negru. Se administrează o fiolă de curcuma pe zi (20 mg curcuminoide) și 20 de picături de macerat de coacăz negru, dimineață și seara. Lime este un foarte bun antialergic și detoxifiant, de ajutor în tratarea alergiilor. Stoarceți o jumătate de fruct într-un pahar cu apă călduță, puneți miere și consumați. Atenție, cura nu e indicată celor cu probleme de stomac.

Pentru ameliorarea congestiei și inflamației care apar la nivelul pielii sunt bune ceaiurile de eucalipt și cimbru. Infuzați 30 g plantă într-o cană cu apă fierbinte, lăsați câteva minute, apoi înmuiați un prosop din bumbac și aplicați cataplasme pe zonele afectate. Ca să fiți siguri că nu sunteți alergic la aceste plante, puneți întâi cataplasma pe o suprafață mică a pielii.

Tot pentru ameliorarea alergiilor puteți utiliza echinaceea, care stimulează sistemul imunitar. Un remediu mai puțin cunoscut în alergii, dar extrem de eficient este menta, care reușește să oprească lăcrimarea ochilor. Se recomandă o cană cu ceai de mentă zilnic, dar și comprese cu infuzie de mentă (o lingură cu plantă infuzată cu 300 ml apă timp de câteva minute). Aveți grijă însă ca lichidul să nu vă intre în ochi.

Împotriva rinitei alergice sunt bune irigațiile nazale cu soluție salină, cu efecte benefice și pentru copii și pentru adulți. Spirulina îmbunătățește simptomele alergiilor de primăvară, printre care strănutul, secrețiile nazale, congestia nazală și mâncărimile. Și urzica vă este un bun prieten, întrucât conține antihistaminice și are proprietăți antiinflamatorii. Fiți cu băgare de seamă, pentru că poate interacționa cu anumite medicamente pentru diabet, tensiune mărită sau sedative.

„Purtați ochelari de soare, schimbați hainele când ajungeți acasă”

– Care ar fi cele mai bune metode de prevenție?

– Ca să evitați contactul cu polenul, țineți ferestrele închise, iar dacă aveți aer condiționat, aveți grijă să păstrați filtrele curate. Schimbați-vă întotdeauna hainele când ajungeți acasă, pentru că polenul se poate păstra în țesuturile acestora. Purtați ochelari de soare și mască pentru a acoperi gura și nasul când ieșiți afară. Pentru a menține aerul din cameră uscat folosiți un dezumidificator și curățați des podelele cu un aspirator cu filtru.

Alergia la polen

– Au cei care stau în casă un risc mai mare de a dezvolta alergii?

– Persoanele care petrec foarte mult timp în casă și nu ies la aer sunt supuse unor riscuri mai mari de a dezvolta o alergie, dar nu neapărat o alergie de primăvară.

„Întăriți-vă sistemul imunitar consumând legume de culoare verde închis, portocaliu și galben”

– Ce alimentație trebuie să adopte persoanele care suferă de alergii?

– Pentru a învinge alergiile cea mai bună modalitate este să vă întineriți sistemul imunitar. Ca să aveți o toleranță bună la alergii e bine să consumați suc proaspăt de fructe și au eficiență dovedită și dietele bazate pe fructe și legume. Alimentele care trebuie excluse din dietă în alergii sunt ceaiul negru, cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase, alcoolul, zahărul, sare, murături, dar și alimente care conțin aditivi alimentari, conservanți și arome.

Frunzele de țelină, varza, sfecla, morcovii și napii pot combate alergiile sezoniere. Cei predispuși la alergii trebuie să opteze pentru legume de culoare verde închis, galben sau portocaliu, ghimbir, usturoi, ceapă și hrean. Studiile au arătat că mierea poate ameliora ochii apoși și mâncărimile, congestia și simptomele febrei fânului. De asemenea, alimentele iuți ajută la eliminarea mucusului.

Pentru stimularea sistemului imunitar și eliminarea mucusului este bun și oțetul din cidru de mere. Obișnuiți-vă să administrați și amestec obținut dintr-o lingură cu oțet de mere, o lingură cu suc de lămâie proaspăt și jumătate de lingură cu miere. Este o metodă foarte bună să țineți alergiile departe.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre