Simona Ionescu / Redactor Șef

Alergiile de primăvară. Ce trebuie să eviți

Alergiile de primăvară. Ce trebuie să eviți
Primăvara, cu pomii și pajiștile înflorite, aduce pentru unii dintre noi probleme de sănătate. Este sezonul alergiilor. Strănuturi în rafală, lăcrimrea ochilor și nas înfundat ar trebui să îți semneleze că ești alergic.

Sunt persoane care suferă de alergiile sezoniere. Reacţii pot să apară  la anumite fructe, legume, nuci sau preparate cu polen. Dacă deja ai o anumită alergie, polenul şi proteinele din aceste alimente pot provoca o reacţie dăunătoare orgnismului.

Observi o mâncărime uşoară sau furnicături în gură, pe buze sau în gât? În general, procesul tinde să dispară rapid, dar pentru unii oameni efectul acestor alimente pot avea reacţii mai severe. Consultați un medic în cazul în care aceste reacții nu dispar.

Alergiile de primăvară. Ce trebuie să eviți

Alergiile de primăvară pot fi periculoase. Sunt câteva fructe şi legume pe care trebuie să le eviţi în sezonul alergiilor. Dacă te te-ai mai confruntat cu alergii de primăvară, cum ar fi alergia polenului de mesteacăn, ar trebui să eviţi: merele, migdalele, morcovii, ţelina, cireşele, alunele de pădure, kiwi, piersicile, perele şi prunele, scrie doctorulzilei.ro.

Dacă eşti alergic la polenul ambroziei, nu trebuie să consumi: banane, pepene galben, castraveţi, cartofi albi, dovlecel şi seminţe de floarea soarelui.

Așadar, evită să consumi alimente crude, mai bine le gătești. Cel mai bun mod de a reduce riscul de alergie, este să eviţi total aceste alimente care te pot deranja.

Este bine să eviţi expunerea la alergeni. Când ieşi afară, poartă ochelari de soare şi pălărie. Seara, nu uita să faci un duş fierbinte şi să îţi speli hainele pe care le-ai purtat toată ziua pentru a îndepărta polenul de pe păr şi de pe haine.

Delicioasele căpșune pot provoca alergii, în special copiilor

Cum se manifesta alergia

Alergiile respiratorii sunt determinate de polenul pomilor și florilor și se declanșează odată cu inhalarea granulelor  de polen.

Cel mai comune semne și simptome respiratorii sunt: strănut, nas înfundat sau secreții nazale apoase, lăcrimare execesivă, mâncărime a ochilor sau a nasului, apariția conjunctivitei. Apar episoade de tuse puternică sau chiar declanșarea și agravarea astmului bronșic.

Alergiile cutanate apar după ce are loc contactul direct cu un alergen, de regulă o plantă care duce la apariția unor erupții pe piele. Aceste erupții cutanate se numesc dermatite de contact.

Alergiile digestive care apar primăvara sunt de regulă determinate de consumul de căpșuni. Ele apare de regulă la copiii mici, de aceea nici nu este indicat consumul lor de aceștia. Ca și simptome predomină erupțiile la nivelul pielii, apariția mâncărimilor, dureri abdominale, crampe abdominale, vărsături, diaree, greață și uneori apar și durerile de cap.

Medicii spun că cele mai multe persoane alergice nu sunt alergice doar la o singură substanță, ci la mai multe.

Cum pot fi prevenite alergiile de primăvară

  • Cel mai bine este să te protejezi cu ajutorul unei măști aplicate pe nas și gură, atunci când ieși afară primăvară.
  • Acasă, spală hainele cu care ai fost îmbrăcată și fă un dus, inclusiv părul să-l speli.
  • Aerul condiționat în casă este bine să aibă un filtru special pentru polen.
  • Alege haine din bumbac și evită-le pe cele din țesături sintetice, care prin frecare produc un câmp electrostatic ce atrage alergenii.
  • În casă trebuie făcută curățenie. Covoarele, perdelele trebuiesc spălate. De asemenea, husele împotriva acarienilor sunt utile. Persoanele cu alergii la acarienii din praful de casă și mucegaiuri trebuie să îmbrace complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile şi păturile în huse impermeabile la alergene.

Atunci când o alergie de primăvară nu poate fi evitată, trebuie mers la medicul specialist alergolog. Astăzi, există medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale.


Cum deosebim gripa sezonieră de Covid-19?

De ce trebuie să bem apă dimineața. Nu doar hidratează corpul nostru, dar mai are și o mulțime de beneficii

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre