Sute de persoane sunt internate la spital cu depresie în fiecare primăvară. Specialiștii spun că unul dintre ”vinovați” este momentul trecerii de la iarnă la primăvară.
Astenia de primăvară. Cauze
Astenia de primăvară nu este o boală, ci un cumul de stări fiziologice, spun specialiștii. Aceștia susţin că aproape fiecare om s-a confruntat cu o paletă de simptome sub denumirea generică de „astenie de primăvară”.
Când aceste simptome se prelungesc, însă, în timp, vorbim de depresie. Aceasta este o afecţiune care poate avea urmări dintre cele mai nefaste dacă nu este tratată la timp.
Astenia de primăvară este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea şi corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor condiţii de temperatură şi de luminozitate, spun specialiștii.
Simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei de primăvară este oboseala, care nu se justifică. Nu are nici un motiv obiectiv şi, de multe ori, este asociată cu cefalee sau banala durere de cap.
Se mai pot întâlni stări de nervozitate, stări de iritabilitate, palpitaţii, somn superficial neodihnitor. Pot să apară şi tulburări ale apetitului, cu lipsa totală a poftei de mâncare, tulburări de memorie şi de concentrare.
Femeile sunt predispuse la astenia de primăvară
Astenia de primăvară se poate întâlni la orice persoană, indiferent de vârstă şi de sex. Se pare, totuşi, că femeile sunt mai predispuse, 40% dintre acestea dezvoltând astenie primăvara.
Astenia de primăvară o întâlnim frecvent şi la persoanele sedentare, dar şi la acele persoane care desfăşoară activităţi solicitante, cu stres psihic şi emoţional mare.
Ce poate influenţa apariţia asteniei: modificări de temperatură, de luminozitate, modificări ale presiunii atmosferice.
În perioada primăverii pot exista variaţii mari ale temperaturii, de 10 – 15 grade Celsius, chiar în cadrul aceleiaşi zile.
Alimentaţia poate reprezenta, de asemenea, o altă cauză a apariţiei asteniei. Fiind foarte bogată în grăsimi şi carbohidraţi, alimentaţia pe care o avem iarna spoliază rezervele de vitamine şi de minerale ale organismului.
Simptome principale ale asteniei de primăvară
- problemele musculare
- dificultăți legate de puterea de concentrare
- starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate
- intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete
- de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului.
Levănţica are efecte curative remarcabile și tratează 70 de boli
Prazul bun în mâncare și la înțepături de insecte. Leguma medicament
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook