Simona Ionescu / Redactor Șef

Legendele ghiocelului. Gingașele flori de primăvară

Legendele ghiocelului. Gingașele flori de primăvară
Primele flori care apar imediat cum se topește zăpada sunt gingașe. Românii au legende frumoase, cu prințese și zei despre ghiocei, toporași și viorele.

Vremea este tot mai ciudată pe tot globul. Însă, când apare ghiocelul din zăpadă este semn că iarna este spre sfârșit și vine primăvara. Românii au legende frumoase, cu prințese și zei despre ghiocei, toporași și viorele.

Legendele ghiocelului. Gingașele flori de primăvară

Ghioceii au apărut deja pentru că în multe regiuni a fost cald în această iarnă. Cât de curând vom vedea și toporaşi, viorele, lăcrămiore şi narcise.

Românii au legende frumoase, cu prințese și zei despre ”vestitorii primăverii”.

Florile apar mai ales pe terenuri bogate în humus şi care reţin uşor umezeala. De aceea, zona cea mai bogată în ghiocei, viorele şi toporaşi este pădurea.

Gingașul ghiocel are câte trei frunze lungi şi subţiri, de culoare verde închis, în timp ce florile sunt albe.

Românii au povești frumoase despre aceste flori. Sunt cunoscute cel puţin două legende care arată cum a apărut ghiocelului.

Una dintre acestea spune că floarea a fost singura căreia i-a păsat de soarta zăpezii atunci când Dumnezeu i-a spus să-şi aleagă singură culoarea pe care o va purta.

După ce a întrebat mai multe flori dacă vor să-i împrumute culoarea lor, fiind refuzată de mac, viorea şi floarea-soarelui, zăpada s-a întristat.

Ghiocelul, înduioşat de tristeţea zăpezii, i-a spus acesteia că el îşi împarte bucuros culoarea cu ea. Bucuroasă, neaua l-a răsplătit pe ghiocel oferindu-i puterea de a fi prima floare care apare într-un an.

Altă legendă a ghiocelului spune că floarea a devenit vestitorul primăverii, după ce o rază de soare, fiica cea mai mică a astrului ceresc, i-a rupt din greşeală codiţa.

Mişcată de plânsul ghiocelului, raza de soare a suflat asupra-i şi prin vrajă ghiocelul a devenit prima floare care iese de sub zăpadă.

Legende despre primele flori de primăvară

Toporaşul apare spontan în păduri sau la marginea lor

Toporaşul apare spontan în păduri sau la marginea lor, pe malurilor râurilor, pe câmpii sau în grădini. Frunzele acestuia au formă de inimă, iar floarea este alcătuită din cinci petale de culoare violet, uneori albăstruie. În Grecia Antică, toporaşul era considerat floarea Afroditei, zeita iubirii.

Narcisele apar primăvara în locuri însorite şi pe sol bine afânat. Spre deosebire de ghiocei şi toporaşi, bulbii de narcise se plantează. Pentru o bună creştere, bulbii se pun în pământ încă de toamna.

Lăcrămioarele sunt flori răspândite în păduri, lunci şi pe dealuri. Ele apar mai ales în zone ferite de soare, cu soluri acide sau neutre. Lăcrămioarele au nevoie de umiditate permanentă pentru ca frunzele să nu se îngălbenească. Legenda spune că floarea a apărut din lacrimele unui frate pentru sora sa bolnavă.


Diamantul Hope și legenda din spatele lui. Toți cei care l-au deținut au fost atinși de blestem

Ai visat un copil? Ce ar putea să înseamne

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre