Baba Dochia, personaj din legendele românilor. Mitul ”babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia, spun etnografii.
Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie, scrie evz.ro.
Baba Dochia, legenda frumoasă a românilor
Baba Dochia ar fi fost mama frumosului Dragobete, de care toate fetele erau îndrăgostite.
Însă, băiatul îşi dăruise iubirea doar uneia. Baba Dochia era extrem de rea: copiii fugeau din calea ei când o vedeau, iar oamenii se ascundeau în curţi.
Bătrâna nu a acceptat-o pe fată şi, din răutate, i-a poruncit fetei să meargă la râu cu un ghem de lână neagră şi să o spele până ajunge albă.
Abia atunci se poate întoarce le feciorul ei. În mijlocul iernei, când era un ger de crăpau pietrele, fata spăla în continuu lâna primită.
Obosită şi un mâinile degerate, fata spăla de zor lâna neagră. Lângă ea, la râu, a venit o bătrână, Sfânta Vineri, care i-a oferit o floare roşie cu care să spele lâna.
Ghemul de lână a devenit pe dată alb ca laptele.
Baba Dochia și-a dat jos cojoacele
Mânioasă că fata a reuşit şi crezând că floarea este un semn de primăvară, Baba Dochia a plecat pe munte cu turma sa de oi.
Tot înaintând, mai arunca câte un cojoc din cele nouă pe care pe purta. Ajunsese baba să poarte numai o ie.
Exact atunci a pornit un viscol care a făcut-o stană de piatră pe Dochia cea haină şi oile sale.
În străvechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie. Baba Dochia apare că întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară.
De aceea, cei care cunosc legenda, nu trec la haine mai subțiri imediat după 1 martie. Așteaptă și zăpada ”mieilor”.
Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros.
O altă legendă spune că Dochia ar fi fost fiica lui Decebal, de care s-a îndrăgostit împăratul Traian. Pentru că tânăra l-a refuzat, Traian ar fi transformat-o în stâncă.
Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.
Fantome celebre din istorie. Printre ele, Doamna Maro și Fantoma din Chicago
Legenda uriașilor de la Coşoveni. Ce legătură aveau creaturile legendare cu Biblia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook