Simona Ionescu / Redactor Șef

Experții dezvăluie beneficiile surprinzătoare ale ciocolatei pentru sănătate

Experții dezvăluie beneficiile surprinzătoare ale ciocolatei pentru sănătate
O cantitate prea mare de ciocolată face rău, din cauza conținutului ridicat de grăsimi și zahăr din majoritatea produselor. Experții spun ce beneficii incredibile are ciocolata pentru sănătate.

Experții susțin că există o cantitate destul de mare de dovezi care spun că ciocolata este benefică pentru inimă, dar și pentru sănătatea mentală.

Minune medicinală

De fapt, ciocolata, sau mai exact cacao, boabele crude, nerafinate, este o minune medicinală. Aceasta conține mulți compuși activi diferiți. Un scut protector care împiedică substanțele nocive, cum ar fi toxinele și bacteriile, să pătrundă în delicatul țesut nervos. Unul dintre aceștia este compusul teobromină, care se găsește și în ceai și care contribuie la gustul său amar.

Ceaiul și ciocolata conțin, de asemenea, cofeină, cu care teobromina este înrudită, făcând parte din familia de substanțe chimice purine. Aceste substanțe chimice, printre altele, contribuie la natura dependentă a ciocolatei. Ele au capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică, unde pot influența sistemul nervos. Prin urmare, ele sunt cunoscute ca substanțe chimice psihoactive.

Ce efecte poate avea ciocolata asupra stării de spirit?

Un grup de studii care au examinat sentimentele și emoțiile asociate cu consumul de ciocolată au demonstrat îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit, anxietatea, energia și stările de excitare. Unele au remarcat sentimentul de vinovăție, ceea ce este poate ceva ce am simțit cu toții după prea multe lactate.

Ciocolata, folosită pentru a trata anemia, tuberculoza, guta și libidoul scăzut

Incredibilele beneficii ale ciocolatei pentru sănătate

Există și alte organe, în afară de creier, care ar putea beneficia de efectele medicinale pe care le are cacaua. Timp de secole, ciocolata a fost folosită ca medicament pentru a trata o listă lungă de boli, inclusiv anemia, tuberculoza, guta și chiar libidoul scăzut. Acestea ar putea fi afirmații false, dar există dovezi care sugerează că un consum de cacao are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

În primul rând, poate preveni disfuncția endotelială. Acesta este procesul prin care arterele se întăresc și se încarcă cu plăci grase, care pot duce la rândul lor la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Ciocolata neagră poate preveni formarea cheagurilor care blochează vasele de sânge

Consumul de ciocolată neagră poate reduce, de asemenea, tensiunea arterială, care este un alt factor de risc pentru dezvoltarea bolilor arteriale, și poate preveni formarea cheagurilor care blochează vasele de sânge. Unele studii au sugerat că ciocolata neagră ar putea fi utilă în ajustarea proporțiilor de colesterol lipoproteic cu densitate mare, care poate ajuta la protejarea inimii.

Altele au examinat rezistența la insulină, fenomen asociat cu diabetul de tip 2 și creșterea în greutate. Studiile au arătat că polifenolii, compuși chimici prezenți în plante, care se găsesc în produse alimentare precum ciocolata ar putea duce, de asemenea, la un control îmbunătățit al glicemiei.

Toxicitatea ciocolatei

Pe cât de mult ar putea fi considerată un medicament pentru unii, ciocolata poate fi o otravă pentru alții. Specialiștii spun că ingestia de cafeină și teobromină este foarte toxică pentru animalele domestice, în special pentru câini. „Vinovatul” este adesea ciocolata neagră, care poate provoca simptome de agitație, rigiditate musculară și chiar convulsii.

În anumite cazuri, dacă este ingerată în cantități suficient de mari, poate duce la comă și la ritmuri cardiace anormale, chiar fatale. De asemenea, s-a constatat că unii dintre compușii care se găsesc în ciocolată au efecte potențial negative la om. Ciocolata este o sursă de oxalat care, alături de calciu, este unul dintre principalii componenți ai pietrelor la rinichi.

Dar cei care suferă de această afecțiune trebuie să fie atenți și la consumul altor alimente bogate în oxalat, precum spanacul sau rubarba. O doză zilnică de 20g-30g de ciocolată simplă sau neagră, cu un conținut de cacao solid de peste 70% ar putea duce la un beneficiu mai mare pentru sănătate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre