Experții oferă prima explicație pentru simptomele de Covid lung. Acestea pot include oboseală, dificultăți de respirație, dureri musculare și probleme cu memoria și concentrarea. În plus, ele durează mult după ce infecția inițială cu Covid a dispărut. Acum, oamenii de știință cred că problemele cu nivelurile de fier din sânge – și capacitatea organismului de a regla acest nutrient important – ar putea fi factorul cheie al problemelor. Pe de altă parte, noua descoperire ar putea indica posibile modalități de prevenire sau tratare a afecțiunii.
Studiul sângelui pacienților cu Covid
La scurt timp după începerea pandemiei, o echipă de medici condusă de Universitatea Cambridge a început să recruteze, în vederea unui studiu, persoane care fuseseră testate pozitiv pentru virus. Pe parcursul unui an, participanții au furnizat periodic probe de sânge și a devenit clar că un număr semnificativ de pacienți continuau să aibă simptome care persistă.
În cele din urmă, cercetătorii și-au concentrat analiza pe un grup de 214 persoane, dintre care aproximativ jumătate au raportat simptome de Covid lung între trei și 10 luni după infecția lor.
Ei au descoperit că inflamația continuă și nivelurile scăzute de fier din sânge puteau fi observate încă de la două săptămâni după infectare la acei indivizi care au raportat Covid lung multe luni mai târziu. Problemele cu nivelurile de fier din sânge au fost detectabile în grupul pacienților cu Covid lung, indiferent de vârstă, sex sau severitatea infecției, au mai descoperit oamenii de știință.
Prima explicație pentru Covidul lung
Dr. Aimee Hanson, care a lucrat la studiu, a declarat: „Nivelurile de fier și modul în care organismul reglează fierul au fost perturbate în timpul infecției cu SARS-CoV-2 și a durat foarte mult timp pentru a se recupera, în special la acei oameni care au continuat să aibă simptome de Covid lung, luni mai târziu. Am văzut dovezi că organismul încerca să rectifice disponibilitatea scăzută a fierului și anemia rezultată, prin producerea mai multor celule roșii din sânge”, a mai spus medicul, arătând și că a fost sesizată o greutate din partea corpului în a se redresa.
Co-autorul studiului, profesorul Hal Drakesmith, de la Universitatea din Oxford, a declarat că dereglarea fierului este un răspuns natural la infecție. „Când organismul are o infecție, răspunde prin eliminarea fierului din sânge, a spus el. Acest lucru ne protejează de bacteriile potențial letale care captează fierul din sânge și se înmulțesc apoi rapid. Este un răspuns evolutiv care redistribuie fierul în organism, iar plasma sanguină devine un „deșert” de fier.
Mai puțin fier pentru celulele roșii din sânge
Iar dacă acest lucru durează mult timp, există mai puțin fier pentru celulele roșii din sânge, astfel încât oxigenul este transportat mai puțin eficient, afectând metabolismul și producția de energie. Dar și celulele albe din sânge sunt afecte, ele însele având nevoie de fier pentru a funcționa corect. Mecanismul de protecție ajunge să devină o problemă”.
Constatările, publicate în revista Nature Immunology, pot ajuta la explicarea motivului pentru care simptome precum oboseala și intoleranța la exerciții fizice sunt frecvente în cazul celor care experimentează Covidul lung. Cercetătorii spun că studiul indică modalități potențiale de prevenire sau reducere a simptomelor Covidului lung prin rectificarea dereglării fierului, încă de la declanșarea infecției.
Una din abordări ar putea implica apelarea la suplimente cu fier. Totuși, după cum a subliniat Dr. Hanson, acest lucru nu este așa de simplu. „Nu este neapărat vorba că indivizii nu ar avea suficient fier în corpul lor, ci doar că acesta este blocat în locul greșit. Avem nevoie de o modalitate de a remobiliza fierul și de a-l trage înapoi în sânge, unde devine mai util pentru celulele roșii”, a spus ea, conform Daily Mail.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook