Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu cu rezultat tulburător: Covid a redus inteligența oamenilor

Studiu cu rezultat tulburător: Covid a redus inteligența oamenilor
Pandemia de Covid a schimbat viața tutror oamenilor. După perioada îndelungată de izolare și restricții, nimic nu a mai fost la fel în societate. Însă și medicii au descoperit că urmările au fost și altele. Ei vorbesc despre urmări pe termen lung, care afectează populația.

Un studiu cu rezultat tulburător a devenit public, acesta demonstrând cum Covid a redus inteligența oamenilor. Medicii vorbesc despre „ceaţa cerebrală” instalată din în cazul pacienților care se confruntă cu Covid-ul lung. Acești oameni au deficiențe de memorie şi cognitive măsurabile. Omenii de știință  au măsurat aceste deficiențe și au stabilit că este vorba de o reducere a nivelului inteligenței oamenilor cu aproximativ şase puncte IQ.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine și citat de publicația britanică The Guardian, menționează că au fost evaluate peste 140.000 de persoane în vara anului 2022. Cercetarea a arătat că Covid-19 poate avea un impact asupra abilităților cognitive şi de memorie care durează un an sau mai mult după infecţie.

Persoanele cu simptome de Covid care au persistat mai mult de 12 săptămâni au avut deficienţe mai semnificative în performanţa de rezolvare a sarcinilor care implicau memoria, raţionamentul şi funcţia executivă. Oamenii de ştiinţă au spus că acest lucru a arătat că „ceaţa creierului” a avut un impact cuantificabil.

„Ceaţa cerebrală” cauzată de Covidul lung, măsurată

Profesorul Adam Hampshire, cercetător în necunoștiințe cognitive la Imperial College London şi principalul autor al studiului, a declarat: „Nu a fost deloc clar ce este de fapt „ceața cerebrală”. Ca simptom, a fost raportată destul de mult, dar ceea ce arată studiul nostru este că aceasta poate fi corelată cu deficiențe măsurabile în mod obiectiv. Aceasta este o constatare destul de importantă”.

Anul trecut, Oficiul Naţional de Statistică a estimat că aproximativ 2 milioane de britanici se confruntau cu Covid lung autodeclarat. O analiză anterioară a Imperial College a constatat, în cazul a zeci de mii de persoane, simptome care au durat un an sau mai mult după infectare.

Studiu: Covid a redus inteligența oamenilor cu șase puncte IQ

Cel mai recent studiu a recrutat peste 140.000 de participanţi din eşantionul iniţial React, care a fost lansat în aprilie 2020 ca unul dintre cele mai mari şi mai cuprinzătoare studii de supraveghere Covid din lume. În perioada august-septembrie 2022, participanţilor li s-au administrat teste cognitive online concepute pentru a le testa memoria, atenţia, raţionamentul şi alte aspecte ale funcţiei cerebrale.

Aproximativ 3,5% din eşantion au avut simptome care au persistat după 12 săptămâni, iar dintre aceştia aproximativ două treimi încă mai aveau simptome la momentul evaluării.

Analiza a constatat deficienţe cognitive care erau detectabile la un an sau mai mult după infectare, chiar dacă subiecții nu mai aveau simptome ale bolii. Diferenţa de scoruri la teste între cei care fuseseră infectaţi şi cei care nu fuseseră infectaţi era echivalentă cu aproximativ trei puncte IQ.

S-a constatat că acei pacienţi cu simptome care persistau de mai mult de 12 săptămâni, aveau un deficit mai mare, echivalent cu şase puncte IQ. Dr. Maxime Taquet, psihiatru şi cercetător la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că „având în vedere amploarea pandemiei şi numărul de persoane afectate, acest lucru este deosebit de îngrijorător”.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre