Simona Ionescu / Redactor Șef

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență consumatorilor face dezvăluiri. Așa te păcălește!

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență consumatorilor face dezvăluiri. Așa te păcălește!
Nu mai e o noutate pentru nimeni că marile corporații care vând mâncare ultra procesată și băuturi răcoritoare carbogazoase fac eforturi pentru a crește consumul. De suficienți ani se vorbește despre faptul că aceste alimente sau băuturi dau dependență. Realitatea o vedem în cercul de apropiați unde fiecare avem cel puțin o persoană care recunoaște: „nu mă pot abține”. Fie că e vorba din a consuma Cola zilnic, chipsuri etc.

Dedesubturile cutremurătoare ale unei industrii de miliarde ies la iveală. Expertul care a ajutat Coca-Cola și alte companii să dea dependență prin produsele procesate puse în vânzare face dezvăluiri cutremurătoare. E șocant până unde s-a mers. Dr. Barry Smith, profesor la Universitatea londoneză este un filosof al limbajului și al minții, cercetările sale actuale fiind focusate pe natura multi senzorială a experienței perceptuale, concentrându-se asupra gustului, mirosului și aromei.

Cu alte cuvinte, este un filosof specializat în gustul alimentelor. Iar după ce, în calitate de expert, a asistat Coca-Cola și Kellogg’s în crearea produselor lor captivante, care dau dependență, sfătuiește oamenii să reflecteze înainte de a consuma alimente ultra procesate.

Dr. Barry Smith a colaborat timp de aproape un deceniu cu marile companii de junk food din lume, ajutându-le să facă produsele lor incredibil de atrăgătoare. A fost parte a unei echipe de experți care a ajustat fiecare aspect al produselor noastre preferate, de la ambalaj la textură până la miros și gust, pentru a ne face să le dorim mai mult.

Acum însă, expertul a renunțat complet la junk-food datorită efectelor negative asupra sănătății sale și dezvăluie secretele industriei pentru a ne avertiza și pe noi. Este incredibil până unde s-a ajuns.

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență face dezvăluiri

Vă vine să credeți că inclusiv crearea sunetului perfect de „fâsâit și poc” când deschizi o doză sau o sticlă de Cola, pentru a părea revigorant – a fost cercetat și „fabricat” pentru  ca ulterior creierul nostru să îl asocieze cu o delicatesă? S-a calculat totul și s-a procesat până s-a ajuns la ceva ce dă cu adevărat dependență.

Explozia de arome ce apare când deschizi o pungă de chipusuri nu e întâmplătoare, ci calculată pentru a te captiva (Pixabay)

Dr. Barry a început să îmbunătățească gusturile în 2010, când a fondat un laborator în Londra, destinat analizării modului în care diverse moduri de prezentare ale unui produs pot modifica percepția gustului. El afirmă, pentru Daily Mail, că unele dintre testele realizate au fost folosite pentru a ajuta branduri precum Coca-Cola și Kellogg’s să-și facă produsele mai atrăgătoare.

E incredibil până unde s-a ajuns

Dr. Smith a explicat că, chiar înainte de a consuma o gustare cu conținut ridicat de zahăr, creierul eliberează dopamină – hormonul stării de bine – anticipând ceva plăcut. Acest lucru este ceea ce companiile de alimente au încercat să exploateze. Prin urmare, ciocolata a devenit catifelată, un pachet de chipsuri a ajuns să emane o explozie de mirosuri când era deschis, sau ambalajul dulciurilor a devenit foarte intens colorat.

De ce în reclame cola e mereu rece? Temperatura scăzută și gazul fac papilele gustative insensibile la zahărul în exces care dă dependență (Pixabay)

Dr. Smith obișnuia să consume 30 până la 40 la sută din dieta sa alimente ultra procesate. Dar după ce a conștientizat pericolele consumului excesiv de zahăr, a decis să renunțe complet la acestea. Rezultatul? Acum este mult mai sănătos, mai energic și mai fericit decât înainte. În plus, a și a slăbit fără să intenționeze acest lucru.

El a dezvăluit, de asemenea, pentru sursa citată, cum alimentele au fost modificate pentru a le face plăcute. Asta în ciuda faptului că majoritatea oamenilor le-ar găsi prea dulci. A dat exemplul sucurilor, spunând că fâsâitul produs la deschiderea capacului și temperatura rece reduc percepția gustului dulce. Bulele schimbă percepția gustului pe limbă, în timp ce temperatura rece face papilele gustative mai puțin sensibile la dulceață.

Alimentele ultra-procesate îmbolnăvesc și îngrașă

Studiile arată că dietele bogate în alimente ultra-procesate sunt legate de numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Dr. Smith recomandă o pauză de la alimentele ultra procesate pentru a ajuta papilele gustative să se reobișnuiască cu o dietă firească, săracă în zahăr. Într-un interviu pentru Business Insider, el a sugerat să investim în modalități de a face alimentele neprocesate mai gustoase.

El a spus că legumele pot părea fade, dar este posibil să le facem mai savuroase prin coacere, prăjire sau fermentare. „Nu vei convinge oamenii să se îndepărteze de alimentele ultra procesate spunându-le că sunt dăunătoare pentru ei”, a spus el. „Trebuie să fie gustul pe primul loc. Trebuie să le faci cu adevărat gustoase, astfel încât oamenii să realizeze că pot pregăti ceva rezonabil de ieftin și delicios pe care chiar îl vor savura”, a mai declarat expertul.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre