Simona Ionescu / Redactor Șef

Alarmant. Prea mulți copii obezi. Au ajuns la bolile bunicilor

Alarmant. Prea mulți copii obezi. Au ajuns la bolile bunicilor
Ce se întâmplă cu copiii din România? Dacă ne uităm în jurul nostru ne speriem, iar dacă ne uităm la statistici ne alarmăm. Un copil din 15 este obez. Deși este vorba mai ales de băieți, care  au burtică moale și sâni încă de mici, nici fetele nu stau mai bine. Au picioare corpolente, cele mai multe dintre ele, și depozite de grăsime în partea superioară a corpului.

Semnalul de alarmă e tras de la Timișoara de prof.univ.dr. Maria Puiu: ”Unul din 15 copii din România e obez. Ne ”salvează” în statistici copiii care mânâncă puțin și prost, care sunt o altă problemă. Suntem, la obezitate, aproape de cifrele europene și ne așteptăm la o creștere exponențială a cazurilor de obezitate infantilă în perioada următoare”, explică medicul timișorean.

Practic, într-o clasă de elevi, doi sunt obezi. Adică au un indice al masei corporale peste 30. Obezitatea, arată specialistul, nu însemană doar niște kilograme în plus. ”Obezitatea frânge aripi”, spune prof.univ.dr. Maria Puiu.

Copiii și bunicii au ajuns să aibă aceleași boli

Studiile mai arată că mulți copiii obezi dezvoltă aceleași boli pe care le-au avut bunicii lor. Primele care se manifestă sunt bizlipidemiile – boli cauzate de dezechilibrul lipidelor în organism. Mai concret, ateroscleroză pe vasele de sânge.  Când exisytă kilograme în plus, implicit inima e supreasolicitată, pentru că sângele nu mai circulă normal prin vasele de sânge, organul fiind supus unui efort suplimentar, iar de aici vor apărea alte boli.

Urmează diabetul. Majoritatea copiilor cu gradele 1 și 2 de obezitate au glicemia crescută și, implicit, colesterorlul mărit. Este, din nou alarmant, că aceleași boli se regăsesc la mai multe generații. Nu în ultimul rând apar deformările coloanei vertebrale, piciorul plat, modificări ale mersului.

Și asta nu e nici pe departe tot. ”Copiii obezi sunt extrem de vulnerabili psihologic, pentru că sunt excluși din colectivitate, ceilalți copii râd de ei, nu se joacă cu ei, îi evită, iar aceste situații generează o serie de probleme”, mai spune specialistul.

Studiu pe copii

Sub coordonarea unei echipe de la Imperial College Business School (Marea Britanie), un consorțiu format din 32 de organizații de cercetare, grupuri de sprijin și organizații guvernamentale din 16 țări au cooperat în cadrul unui proiect cu o valoare de 9,95 milioane de euro.

Miza proiectului STOP (Știință și Tehnologie în Politicile privind Obezitatea copilului) a fost să identifice și să testeze cele mai bune abordări pentru prevenirea și tratamentul obezității, în special în cazul copiilor mai mici (până în 12 ani), în următorii patru ani (iunie 2018 – mai 2022).

Concret, vor fi investigați copii din întreaga Europa. Se verifică semnele timpurii ale schimbărilor biologice datorate comportamentelor care duc la obezitate. Doi medici din Timișoara, profesori la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” sunt singurii parteneri români în cadrul celui mai amplu proiect de cercetare și combatere a obezității copilului în Europa

În cadrul studiului s-a testat tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi și familiile lor să realizeze îmbunătățiri durabile ale greutății corporale, în special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.

Statistici îngrijorătoare

55% dintre români sunt obezi, cu 5% mai mult faţă de anul trecut. Lipsa mişcării, alimentaţia haotică și proastă sunt printre principalii factori.

35% dintre români sar peste micul dejun şi pentru aproape un sfert, principala masă este cina. Copiii mănâncă prost acasă, iar nutriţia este opțională în școli. Fără excepție, copiii obezi sunt ”abonați” la mese junk-food, dulciuri, băuturi carbogazoase pline de zahăr și își petrec timpul liber static, fără să facă sport sau mișcare în aer liber.

Sursa foto: Instagram / tanyarteb_clinic

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre