Simona Ionescu / Redactor Șef

Greșeala periculoasă pe care o facem când prăjim ouă

Greșeala periculoasă pe care o facem când prăjim ouă
Ouăle sunt un aliment valoros, cea mai ieftină sursă de proteine, de cea mai bună calitate. În compoziţia oului găsiţi toţi aminoacizii esenţiali, la fel ca în carne. Însă, aveți grijă cum îl prăjiți. Este pericol de accident vascular.

Nu degeaba părinții și bunicii noștri mâncau dimineața o omletă sau ouă ochi. Ouăle sunt un aliment foarte sănătos dacă îl preparăm corect. Totuși, medicii spun că nu este indicat să preparăm ouăle oricum. Este pericol de accident vascular.

Greșeala periculoasă pe care o facem când prăjim ouă

Oul este un aliment plin de proteine necesare organismului. Le putem mânca fierte, prăjite, omletă. Medicii atrag atenția că există un pericol dacă nu preparăm ouăle corect.

În mod obișnuit, alimentele prăjite devin o amenințare pentru dietă, anulând în același timp mulți dintre nutrienții valoroși. Ouăle foarte prăjite, în special în unt, trebuie eliminate din dietă.

„Adăugarea de grăsimi saturate nu numai că adaugă calorii semnificative în tigaia cu ouă. Acest tip de grăsime este, de asemenea, legat de un risc crescut de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale”, avertizează medicul nutriționist Carrie Gabriel, pe blogul său.

„Prăjirea ouălor în orice ulei, la căldură ridicată, oxidează uleiurile. Când consumi uleiuri oxidate, asta poate declanșa inflamații în organism”, spune nutriționistul american.

„Dacă doriți să prăjiți ouăle într-un mod mai sănătos, folosiți un ulei mononesaturat, cum ar fi uleiul de avocado, care are un punct de fum ridicat sau folosiți un spray de gătit”, recomandă nutriționistul.

O altă greșeală de care trebuie să ții cont este să gătești prea mult ouăle. „Gătirea excesivă a oricărui lucru, inclusiv a ouălor, va epuiza nutrienții. Fierberea ouălor tari îndepărtează o parte din substanțele nutritive”, avertizează medicul.

De ce este bine să mâncăm ouă

Oul de găină conţine sub 5% colesterol. În timp ce albuşul este o sursă de proteine de cea mai bună calitate, gălbenuşul este una de lipide.

Oul este cea mai ieftină sursă de proteine, de cea mai bună calitate. În compoziţia oului găsiţi toţi aminoacizii esenţiali, la fel ca în carne.

Un mic dejun care include şi ouă poate ţine mai multă vreme foamea la distanţă, comparativ cu clătitele sau chiflele, potrivit studiilor în domeniu. Persoanele care includ ouăle la micul dejun se simt mai sătui. Au un nivel mai scăzut la hormonului care declanşează foamea şi tind să consume mai puţin la prânz.

Proteinele din ouă protejează ochii de lumina puternică. Ouăle conţin o substanţă numită luteină, un pigment concentrat în retină care protejează ochiul de pierderea vederii. Această luteină diminuează efectele luminii albastre emise de mobile şi computer. Luteina din ou se găseşte în gălbenuş, un motiv în plus pentru a consuma întreg oul şi nu doar albuşul.

Oul este o sursă bună de vitamina B 12, riboflavină, vitamine liposolubile A, D şi E. Ouăle conţin proteine-etalon care pot repara muşchii după exerciţiile fizice şi pot ajuta la recăpătarea masei musculare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre