Simplă, cu cacao, fistic, migdale sau arahide, o bucată de halva în postul Crăciunului e o binecuvântare pentru oricine.
Halvaua, înger sau demon în postul Crăciunului? Iată la ce trebuie să fiți atenți
Specialiștii susțin că halvaua are efecte benefice asupra sănătății, dar cu o singură condiție. Nu trebuie să depășiți mai mult de 50 de grame pe zi. Dacă veți ține cont de acest lucru, veți descoperi efectele nemaipomenite ale acestui desert, de la cele depurative, antioxidante, până la cele tonice și remineralizante.
În plus, halvaua are și are un rol important în tulburările de memorie. Dar halvaua nu se mănâncă cu pâine, așa cum fac majoritaea bunicilor noștri, pentru că atunci se poate transforma într-o adevărată bombă calorică.
Halvaua nu este indicată celor care suferă de diabet
Potrivit specialiștilor, 100 de grame de halva conţin proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame şi până la 584 de kilocalorii la suta de grame. Aceasta, mai spun oamenii de știință poate provoca probleme plămânilor și îngreuna circulația sângelui. Nu se recomandă să fie consumată de persoanele suferinde de diabet, dar este foarte bună pentru cei care efort fizic, cea mai bună în cazul acestora fiind halvaua din miez de floarea soarelui.
„Este bine de ştiut că halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul. Este obţinută, în principal, din seminţe – din miezul-prăjit de floarea soarelui – zahăr, glucoză şi vanilină. (…) halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu.
“Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică”
Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic.
Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, se depune”, a declarat medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad, pentru Adevărul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook