Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații prețioase în cazul îmbolnăvirii cu Omicron. Ce nu aveți voie să faceți

Informații prețioase în cazul îmbolnăvirii cu Omicron. Ce nu aveți voie să faceți
Varianta Omicron se încăpățânează să pună stăpânire pe întreaga lume, iar situația e foarte dificilă.

Bolnavii de coronavirus, varianta Omicron, trebuie să fie extrem de atenți la medicamentele administrate.

Informații prețioase în cazul îmbolnăvirii cu Omicron. Ce nu aveți voie să faceți

Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical de la spitalul de boli infecțioase „Matei Balș” a vorbit recent despre tratamentul care este indicat pacienților infectați cu varianta Omicron. Potrivit declarațiilor acestuia, medicamentele se vor lua doar la recomandarea medicului și în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient în parte. Antitermicele se pot administra doar în cazul în care o persoană este asimptomatică sau are o formă ușoară a bolii.

„Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”

”Dacă nu există factori de risc și am o formă ușoară, este suficient tratamentul simptomatic. Fac febră, iau antitermic. (…) În situația în care vorbim de formele medii și cele severe, vorbim de tratamentul administrat în spital. Și aici sunt mai multe variante.

Este Remdesivirul, sunt anticorpii monoclononali și discutăm aici de varianta anti-spike. Sunt și alte tipuri de anticorpo monoclonali care sunt pentru diverse forme. Dar este important de discutat aici ce facem în varianta prespital. Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”, a declarat Adrian Marinescu.

Ce antivirale se găsesc în spitalele din România

Pentru formele medii și severe, medicul Adrian Marinescu a spus că există un tratament pe bază de antivirale, dar acestea se găsesc exclusiv doar în farmaciile din cadrul spitalelor. Se speră că tratamentul va putea fi disponibil la un moment dat și în farmaciile cu circuit deschis.

”Avem Remdesivirul, care este pentru forme medii, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Avem Favipiravirul pe care îl dăm și acasă și l-am dat în toată acestă perioadă, am avut la un moment dat și Arbidol. Avem Tocilizumab, avem Anakinra care este similară, avem și anticorpii monoclonali anti-spike. Deocamdată, antivirale nu avem în circuitul deschis, în farmacie.

Chiar dacă pacientul era trimis acasă, pentru monitorizare la medicul de familie, primea tratamentul antiviral de la spital. Acesta deocamdată nu există în farmaciile cu circuit deschis. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Este important ca ele să existe înainte de a ajunge la spital. Adică medicul de familie să aibă la îndemână aceste variante”, susține specialistul.

Sursă foto: radio chișinău

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre