Majoritatea persoanelor pot dona sânge dacă au primit un vaccin anti-COVID-19 autorizat de Organizația Mondială a Sănătății, însă pot exista și situații speciale. Spitalele din SUA se confruntă cu o lipsă de sânge din cauza pandemiei. În această perioadă, de la declanșarea pandemiei, oamenii au continuat să aibă nevoie de sânge pentru operații, tratamente, transplanturi și alte situații de natură medicală, care pun viața în pericol.
Crucea Roșie din SUA face un apel stringent pentru donarea de sânge și trombocite, întrucât pe parcursul verii și al toamnei prevede o criză în acest sens, în spitale. „Sângele este un produs perisabil și aprovizionarea trebuie să fie reîmprospătată în mod constant, astfel încât spitalele să aibă întotdeauna și la timp cantitățile de care au nevoie”, a spus Holly Grant, directorul Crucii Roșii din Massachusetts.
În ce condiții putem dona sânge după vaccinul Covid-19
Pentru cei care primesc un vaccin anti-COVID-19 autorizat de OMS nu există probleme în privința donării de sânge. Pentru a se stabili dacă sunt eligibili, donatorilor de sânge li se va cere numele producătorului vaccinului pe care l-au primit.
Pentru donatorii de sânge eligibili în mod obișnuit, care primesc cele mai cunoscute vaccinuri, precum cele fabricate de Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca și Novavax, nu există nicio recomandare de a aștepta înainte de a dona sânge.
De altfel, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că nu există probleme în privința donării de sânge pentru cei care primesc un vaccin anti-COVID-19 autorizat de OMS.
Care sunt excepțiile
Există însă și câteva excepții. Persoanele care primesc un vaccin cu virus viu atenuat trebui să aștepte 14 zile, potrivit dr. Gabriela Andujar Vazquez, director medical al programului de vaccinare COVID-19 de la Centrul Medical Tufts.
Autoritățile japoneze, de exemplu, au transmis un mesaj clar despre perioada în care persoanele vaccinate pot dona sânge. „Donarea de sânge nu este posibilă timp de 48 de ore după vaccinarea cu ARN. În prezent, vaccinul bazat pe ARN mesager aprobat în Japonia este fabricat de Pfizer.
Puteți dona sânge după perioada menționată mai sus atât pentru prima, cât și pentru a doua inoculare. În plus, întrucât criteriile de acceptare pentru post-vaccinare, altele decât vaccinul ARN al noului coronavirus, sunt examinate continuu în țară, ne vom abține de la a dona sânge până când sunt arătate criteriile”, a transmis Crucea Roșie din Japonia.
Sursa: evz.ro
Beneficiile uleiului de ricin. Experții spun ce face acest ulei magic!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook