Simona Ionescu / Redactor Șef

Îți poți regla tensiunea arterială cu ajutorul acestor fructe și legume

Îți poți regla tensiunea arterială cu ajutorul acestor fructe și legume
Hipertensiunea arterială poate rezulta din mai multe cauze, adesea accentuate de o predispoziție genetică și de un stil de viață nesănătos. Care sunt cele mai bune fructe și legume pe care le pot introduce în dietă persoanele care suferă de tensiune ridicată.

Printre factorii nongenetici care favorizează apariția hipertensiunii se numără excesul de greutate sau obezitatea, sedentarismul și o alimentație dezechilibrată. Ce fructe și legume sunt recomandate persoanelor care suferă de tensiune ridicată.

Fasole, linte, năut, fistic și migdale

Datorită conținutului lor bogat în potasiu, fructele și legumele sunt de ajutor în scăderea hipertensiunii arteriale. Potasiul favorizează vasodilatația și contracarează efectele negative ale sodiului asupra sistemului circulator.

Consumul unei varietăți a acestor alimente, atât crude, cât și gătite, în porții generoase, ajută la menținerea unui aport adecvat de nutrienți esențiali pentru sănătatea cardiovasculară. Fasolea, lintea și năutul sunt recomandate celor cu tensiune mare, iar o sursă foarte bună de antioxidanți care mențin sănătatea vaselor de sânge sunt caju, fistic, nuci nesărate, migdale.

Optați pentru orz, ovăz, secară

Pâine de secară, recomandată persoanelor cu tensiune ridicată

Orzul, ovăzul, secara, sunt bogate în fibre care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și reduc colesterolul LDL (cunoscut sub numele de colesterol rău), promovând astfel sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Specialiștii recomandă ca în dietă să fie introduse și proteinele slabe, precum peștele proaspăt sau congelat, carnea albă, produsele lactate degresate sau semidegresate și leguminoasele. Acestea promovează un aport nutrițional cu un conținut redus de grăsimi saturate, contribuind la reducerea riscului de boli precum ateroscleroza și la controlul hipertensiunii.

Folosiți ulei de măsline extravirgin

Introduceți în dietă carne albă, pește și ulei de măsline

Bogat în grăsimi mononesaturate, uleiul de măsline extravirgin poate fi folosit ca sursă principală de grăsimi în prepararea meselor. Acest tip de grăsime, dacă este consumat cu moderație, poate ajuta la menținerea sănătății vaselor de sânge și la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

În plus, este important să se mențină un aport adecvat de lichide, consumând de preferință cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi, pentru a favoriza hidratarea și buna funcționare a organismului.

Prin încorporarea acestor alimente în dieta zilnică și limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, zaharuri sau alimente excesiv de sărate, este posibilă crearea unei strategii dietetice care să ajute la controlul și reducerea hipertensiunii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre