Simona Ionescu / Redactor Șef

La ce să se aștepte femeile în timpul menopauzei

La ce să se aștepte femeile în timpul menopauzei
Menopauza este o tranziție într-o nouă fază a vieții. Începe când ciclul menstrual se termină și nu este o problemă de sănătat. Cu toate acestea, modificările hormonale și alți factori implicați pot provoca disconfort.

Menopauza începe de obicei între vârsta de 40 și 58 de ani. Pentru unii, aceasta va apărea mai devreme din cauza unei afecțiuni sau a unui tratament, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.

În perioada menopauzei, multe femei prezintă simptome fizice, cum ar fi bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și apetit sexual redus. De asemenea, poate duce la anxietate, schimbări de dispoziție și o reducere a dorinței sexuale.

Cât durează simptomele menopauzei?

Aceste simptome pot începe înainte de sfârșitul menstruației și pot dura câțiva ani. Impactul asupra calității vieții unei persoane poate varia de la ușor la sever. Cu toate acestea, există modalități de gestionare a acestor simptome.

Fiecare persoană va experimenta menopauza diferit. Multe femei au o viață plină și activă pe tot parcursul tranziției și după aceea. Altele se simt ușurate de faptul că nu mai au de-a face cu menstruația sau controlul nașterilor.

În jurul menopauzei, pot apărea diverse modificări fizice și mentale, provocând simptome. Unele dintre acestea încep înainte de menopauză, iar altele continuă după aceasta. 

Fertilitate scăzută

Pe măsură ce o femeie se apropie de sfârșitul etapei de reproducere, dar înainte de începerea menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Acest lucru reduce șansele de a rămâne însărcinată.

Menstruație neregulată

Primul semn că se apropie menopauza este de obicei perioadele care apar mai puțin regulat. Ele pot veni mai mult sau mai puțin frecvent decât de obicei și pot fi mai grele sau mai ușoare.

Oricine are probleme cu modificările menstruale ar trebui să se prezinte la un medic, deoarece aceste modificări pot indica, de asemenea, sarcina sau unele probleme de sănătate.

Uscăciune și disconfort vaginal

Uscarea vaginală, mâncărimea și disconfortul pot începe în timpul perimenopauzei și pot continua până la menopauză. O persoană cu oricare dintre aceste simptome poate prezenta frecare și disconfort în timpul contactului sexual. De asemenea, dacă pielea se rupe, acest lucru poate crește riscul de infecție.

Vaginita atrofică, care implică subțierea, uscarea și inflamația peretelui vaginal, poate apărea uneori în timpul menopauzei. Diverse creme hidratante, lubrifianți și medicamente pot ameliora uscăciunea vaginală și problemele asociate.

Bufeuri

Bufeurile sunt frecvente în timpul menopauzei. Acestea fac ca o persoană să simtă o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului. Senzația poate începe la nivelul feței, gâtului sau pieptului și poate progresa în sus sau în jos. Bufeurile apar de obicei în primul an după încheierea menstruației, dar pot continua până la 14 ani după menopauză.

Tulburări de somn

Problemele de somn pot apărea în timpul menopauzei și pot proveni din:

-anxietate

-transpirații nocturne

-o nevoie crescută de a urina

Exercitarea abundentă și evitarea meselor abundente înainte de culcare pot ajuta la gestionarea acestor probleme, dar dacă persistă, contactați un furnizor de asistență medicală.

Modificări emoționale

Depresia, anxietatea și starea de spirit scăzută sunt frecvente în timpul menopauzei. Nu este neobișnuit să experimentați momente de iritabilitate și de plâns. Schimbările hormonale și tulburările de somn pot contribui la aceste probleme. De asemenea, sentimentele unei persoane cu privire la menopauză pot intra în joc. De exemplu, suferința despre libidoul scăzut sau sfârșitul fertilității poate contribui la depresie în timpul menopauzei.

În timp ce sentimentele de tristețe, iritabilitate și oboseală sunt frecvente în timpul menopauzei, ele nu indică neapărat depresie. Cu toate acestea, oricine are o stare de spirit scăzută timp de 2 săptămâni sau mai mult ar trebui să meargă la un medic, care va putea sfătui despre cel mai bun mod de acțiune.

Hameiul, bun în bere și pentru sănătate. Combate oboseala

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre