Simona Ionescu / Redactor Șef

Hameiul, bun în bere și pentru sănătate. Combate oboseala

Hameiul, bun în bere și pentru sănătate. Combate oboseala
Hameiul este o plantă nelipsită din compoziția berii. Îi dă gustul acela amărui care face această băutură foarte populară. Însă, hameiul este benefic și pentru sănătate.

Hameiul este o plantă folosită în producerea berii. Însă este și un ingredient natural care ar putea fi preluat de industria farmaceutică, spun cercetătorii. Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Washington, această plantă are calități terapeutice dovedite.

Hameiul, beneficii pentru sănătate

Pe lista de remedii eficiente în tratarea oboselii, se află şi hameiul.

Studiile realizate până acum au arătat că hameiul are efect calmant, fără efecte secundare nedorite. Planta are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiseptice, antispasmodice, antiinflamatoare şi diuretice.

Frunzele de hamei conţin substanţe cu efecte sedative, care induc relaxarea şi senzaţia de somn. În plus, tratează şi anxietatea.

Specialiștii spun că hameiul are efecte antiinflamatoare și că acţionează la nivelul sistemului nervos central, reducând durerea, în cazul bolnavilor de reumatism.

Studiile au arătat că hameiul conține compuşi chimici care stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi scade incidenţa infecţiilor renale. Substanţe din conurile de hamei au efect antispastic şi ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali. În cazul colicilor renale, de eliminare a calculilor, sunt indicate băile fierbinţi de şezut, în extract de hamei.

Ceaiul de hamei

Ceaiul de hamei, băut amar, poate ajuta digestia, iar combinat cu alte plante, precum rădăcina de valeriană, verbină şi mentă, este eficient în cazul tulburărilor nervoase.

Ceaiul de hamei se prepară simplu: 2 linguriţe de conuri uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute.

Administrat intern, sub formă de capsule sau ceai, hameiul combate senzaţia de anxietate, nelinişte sau stres, insomnia, oboseala.

Tratează anumite probleme ale sistemului digestiv (infecţii, diaree, indigestie, ulcere), ameliorează durerile de cap şi de dinţi, reduce retenţia de lichide. În insomnie, se bea o cană cu ceai înainte de culcare.

Aplicat pe piele, sub formă de creme, planta este recomandată în tratarea abceselor, vânătăilor, acneei. În astfel de probleme, se face o infuzie dintr-o linguriţă de conuri de hamei la 100 de ml de apă. Se aplică sub formă de comprese pe locurile afectate.

Hameiul nu trebuie administrat fără consultarea medicului și în acelaşi timp cu tratamente antihistaminice, anxiolitice, sedative sau somnifere, medicamente contra durerilor.


Cum mâncăm corect. Ne spune un celebru nutriționist

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre