Simona Ionescu / Redactor Șef

Legătura neștiută dintre produsele lactate și inteligență. Ce spun specialiștii

Legătura neștiută dintre produsele lactate și inteligență. Ce spun specialiștii
Vă plac produsele lactate? Sunteți norocoși, pentru că, spun specialiștii, veți fi și mult mai inteligenți. În plus, veți ține departe și demența vasculară.

Un consum mai mare de lapte sau de produse lactate a fost asociat cu o mai bună funcție cognitivă generală  și cu o probabilitate mai mică de demență vasculară, spun specialiștii.

Modificarea dietei pentru a preveni declinul cognitiv legat de vârstă devine din ce în ce mai importantă în ultima perioadă. Specialiștii spun că aportul de lactate aduce un aport pozitiv funcției cognitive, dar cercetările în acest domeniu nou sunt limitate.

În urma unui nou studiu s-a stabilit că participanții care au consumat produse lactate cel puțin o dată pe zi au avut scoruri semnificativ mai mari în mai multe domenii ale funcției cognitive în comparație cu cei care nu au consumat niciodată sau rareori alimente lactate. Mecanismele cauzale care stau la baza acestei asocieri nu au fost încă determinate.

Beneficii majore asupra greutății corporale

Beneficiile incredibile ale lactatelor

De asemenea, consumul de alimente lactate poate avea efecte benefice asupra greutății corporale, a tensiunii arteriale, a diabetului de tip 2, precum și a sindromului metabolic, toți aceștia fiind factori de risc de boli cardiovasculare care cresc probabilitatea de disfuncție cognitivă.

În schimb, consumul de produse lactate cu conținut integral de grăsimi poate fi asociat cu o funcție cognitivă mai slabă la vârstnici. De asemenea, un studiu anterior efectuat pe un eșantion comunitar de peste 1000 de adulți australieni a arătat că un consum de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi a fost asociat pozitiv cu o memorie bună. Pe de altă parte, consumul de înghețată și smântână, a fost asociat cu niveluri mai ridicate de anxietate, stres și dispoziție depresivă.

Cele mai multe alimente pentru creier

Legumele cu frunze verzi ajută la încetinirea declinului cognitiv

Cercetările arată că cele mai bune alimente pentru creier sunt aceleași care vă protejează inima și vasele de sânge. E vorba de legume cu frunze verzi, respectiv varza kale, spanacul, varza și broccoli, bogate în nutrienți sănătoși precum vitamina K, luteină, acid folic și betacaroten. Cercetările sugerează că aceste alimente pe bază de plante pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre