Medicii au descoperit ceva neașteptat despre consumul de lactate grase. O echipă internațională de cercetători a studiat consumul de grăsimi din lactate a peste 4.000 de oameni trecuți de 60 de ani din Suedia. S-a măsurat prezența în sânge a unui anumit acid gras, informează CNN. În această țară se înregistrează unul din cele mai mari consumuri de lactate din lume.
În timpul cercetării, starea sănătății subiecților a fost monitorizată pe o perioadă de 16 ani. Experții au urmărit apariția infarcturilor, a accidentelor cerebrale și altor probleme serioase ale circulației sângelui, precum și a deceselor. Ulterior, au luat în calcul și alți factori de risc pentru boli cardiovasculare (ca vârsta, venitul, modul de viață, obiceiurile alimentare și alte boli).
În final, cercetătorii au constatat că aceia cu niveluri mari ale acidului gras – indicator al consumului de grăsimi din lactate – aveau cel mai mic risc de boli cardiovasculare și nu aveau vreun risc mărit de deces din alte cauze. Cu alte cuvinte, suedezii care mâncau multe lactate grase erau cei mai sănătoși. Ulterior, echipa de cercetători a corelat rezultatele cu cele de la alte populații, combinând rezultatele din Suedia cu alte 17 studii implicând aproape 43.000 de oameni din SUA, Danemarca și Regatul Unit.
Medicii au descoperit ceva neașteptat despre consumul de lactate grase
„În timp ce rezultatele pot fi influențate de alți factori în afară de grăsimile lactate, studiul nu sugerează vreun risc din cauza ultimelor, a declarat Matti Marklund, cercetător senior la Georgia Institute for Global Health din Sydney și coautor principal al articolului. Am aflat că aceia cu cele mai mari niveluri aveau cel mai mic risc de boli cardiovasculare (BCV). Această relație este deosebit de interesantă, dar sunt necesare alte studii ca să înțelegem mai bine întregul impact asupra sănătății al lactatelor și grăsimilor lor.”
Autoarea principală a studiului, Kathy Trieu, care lucrează ca cercetătoare la Georgie Institute, a spus că și în studii anterioare consumul de lactate, îndeosebi fermentate, fusese asociat cu beneficii pentru cord.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook