Simona Ionescu / Redactor Șef

Medic: Din ce motiv apare pofta de sărat și când devine o alertă medicală! Plus câteva gustări sănătoase recomandate de specialiști

Medic: Din ce motiv apare pofta de sărat și când devine o alertă medicală! Plus câteva gustări sănătoase recomandate de specialiști
Nu există poftă din senin de sare sau dulce, fără o explicație. Și aceasta este una științifică. Ce spune medicul și care ar fi gustările potrivite pentru pofta inopinantă de sare, în cele ce urmează.

Organismul uman este un barometru. El ne informează de ceea ce îi trebuie pentru asigurarea unui echilibru, dar și a unei funcționări optime, în parametri necesari, pentru o viață sănătoasă.

Dacă simțim nevoia de sare, îi oferim organismului puțină sare, dacă vrea dulce, îi dăm o linguriță de dulce, a spus medicul consultant al Retete și Vedete, dr. Ludmila Gribineț, medic specialist medicină generală. Atenție! Excesul dăunează, mai spune medicul specialist.

Senzația de a dori mai mult și mai mult trebuie să ne atragă atenția că am putea avea o problemă medicală, a cărei diagnostic trebuie pus, cu certitudine, de medicul de familie și ulterior, confirmat de medicul specialist.

Senzația de poftă reprezintă de fapt necesarul pe care îl solicită organismul, doar că este nevoie de moderație. Totodată, la fel ca pofta de dulce, și pofta de sărat poate trăda inclusiv o serie de probleme de sănătate, și fizice, precum și psihologice.

Principalele cauze ale poftei de sărat:

Pe primul loc se situează stresul, și lipsa somnului.

Când ne confruntăm cu stresul, ceea ce este inevitabil în timpul vieții, corpul eliberează cortizol și alți hormoni. Studiile au asociat prea mult cortizol cu poftele alimentare. Hormonii  precum cortizolul, leptina, grelina, serotonina, care sunt responsabili de dorința de a mânca sărat, ce apare uneori ca din senin.

Serotonina de exemplu este cunoscută ca fiind unul dintre hormonii „stării de bine” și un pic de sărat îi va aduce … fercirea, mai spune medicul. Dar atenție la neatenție, pentru că orice exces și în acest caz dăunează iar mâncatul peste măsură duce la polul opus, srespectiv, nefericire.

Ce altceva influențează alimentația și cerințele inopinante ale organismului

Pe lângă stres, există exercițiile fizice solicitante, munca epuizantă, sindromul premenstrual sau la polul opus, menopauza, în multe cazuri, plictiseala, și acesta fiind un motiv important, demn de luat în seamă sau pur și simplu privitul la un film, care ne acaparează psihologic încât uităm că ronțăim în timp ce privim fascinați ecranul. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Orice stare de neplăcere în organism este un semnal de alarmă și orice problemă ce persistă mai mult timp trebuie să ne ducă la ușa medicului de familie, medicină generală sau specialist. Automedicația nu se recomandă, dar moderația, da.

Foto: arhiva Rețete și Vedete

Și dacă tot simțim nevoia să ronțăim ceva, iată câteva rețete care nu dăunează

Au aproape 100 de calorii, deci pot fi consumate fără probleme.

  1. Covrigei: 10 de covrigei pretzel, de exemplu.
  2. Alune de pădure: 10 alune oferă proteinele necesare organismlui uman.
  3. Ou fiert: 1 ou mare, fiert, nu depășeste 80 de calorii.
  4. Omletă din 2 albușuri de ou și consumă omleta alături de ½ felie de pâine integrală ca atare sau prăjită.
  5. Cartof copt: un cartof copt de 100 g, asezonat cu ierburi aromatice.
  6. Migdale: 10 migdale crude.
  7. Roșii cu brânză: toacă mai mic două roșii cherry, amestecă-le cu 1 lingură de brânză feta și ai o gustare sărată sănătoasă.
  8. Cartofi dulci pai: un cartof dulce de 100 g, felii, cu puțină sare și condimente după preferințe, se așează într-o tavă la cuptor 10 minute, la o temperatură de 220 de grade Celsius.
  9. Castravete cu brânză cottage: o lingură de brânză cottage pe o felie de pâine integrală, alături de un castravete crud.
  10. Semințe de dovleac:  2 linguri de semințe de dovleac într-o tigaie antiaderentă fără ulei și coace-le la foc mediu câteva minute, mișcând tigaia pentru a le roti ca să nu se ardă.
  11. Sparanghel cu parmezan: pe o farfurie 200 g de sparanghel fiert și asezonează-l cu o linguriță de ulei de măsline și 1 lingură de parmezan ras.
  12. Mini-salată de năut: 2 linguri de boabe fierte de năut cu 2 roșii cherry, 1 lingură de ceapă verde tocată, puțină sare și câteva picături de lămâie.
  13. Fasole neagră: 3 linguri de fasole neagră cu o linguriță de sos salsa și o linguriță de iaurt grecesc.
  14. Mini-salată Caprese: 30 g de mozzarella cu 2 roșii cherry mărunțite și 1 linguriță de oțet balsamic.
  15. Humus: bețișoarele de morcov sau ardei gras cu două linguri de humus.
  16. Somon: 50 de grame de somon fiert sau la grătar cu salată verde și zeamă de lămâie.
  17. Iaurt cu semințe: 2 linguri de iaurt grecesc cu 1 linguriță de semințe de floarea soarelui crude sau coapte fără ulei.

Oricare rețetă trebuie adaptată fiecărui organism în parte, ținând cont inclusiv de vârstă sau alte afecțiuni conexe, precum diabet, aciditate gastrică sau altele.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre