Simona Ionescu / Redactor Șef

Medic, îngrozit de starea în care îi vede pe copii în această perioadă. Bolile infecțioase fac ravagii

Medic, îngrozit de starea în care îi vede pe copii în această perioadă. Bolile infecțioase fac ravagii
Epidemie de rujeolă, la care se adaugă virozele sezoniere. Spitalele de copii sunt pline ochi, la fel și cabinetele medicilor de familie. Un medic pediatru trage un semnal de alarmă.

Doctorul Egri Eduard, medic de familie, le bate obrazul părinților. Acesta povestește pe rețelele sociale că cei mari își aduc copiii la spital doar când aceștia sunt grav bolnavi, iar acest lucru nu e normal. Pentru că uneori, poate fi mult prea târziu.

„Nesimțirea atinge noi culmi, să vă fie rușine pentru ceea ce le faceți celor mici”

„În prag de sărbători și începutul vacanței plin de copii cu diferite boli infecțioase, nici nu are rost să le enumăr. Sunt aduși palizi, încercănați, febră înaltă, dureri mari, tuse până la vărsătură, ochii lipiți ș.a.m.d. Așa bătaie de joc la adresa lor nu am văzut niciodată până acum, de obicei era relativă liniște la cabinet înainte de sărbători.

Dar se pare că pentru cei mari prioritățile sunt cu totul altele decât sănătatea și buna dispoziție a celor mici. Nesimțirea atinge noi culmi, să vă fie rușine pentru ceea ce le faceți celor mici!”, a fost mesajul postat de medicul pediatru Egri Eduard pe pagina sa de Facebook.

Cum arată situația medicilor de familie

Cu câteva zile în urmă și vicepreședintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Raluca Ghionaru, a vorbit la Digi24 despre situația din acest moment a medicilor de familie.

Copiii în pericol de sărbători din cauza bolilor infecțioase

Aceasta susține că numărul infecțiilor respiratorii este în creștere în ultima lună, iar peste acestea se suprapun și cazurile de covid, gripă, dar și varicelă și rujeolă.

„Cele mai multe sunt virozele respiratorii, cu febră, dureri musculare, tuse, durere în gât, rinoree. Părinții trebuie să contacteze medicul de familie sau pediatrul și să urmeze indicațiie de tratament. Aceste infecții pot fi stăpânite de cele mai multe ori acasă, sub îndrumarea medicilor de familie.

Bucureștiul este afectat

Sunt și situații de urgență, cu febră foarte mare care nu poate fi stăpânită acasă, copilul riscă deshidratarea, iar asta reprezintă o urgență medicală, atunci e recomandat să se ajungă la camerele de gardă. Anul acesta, numărul de infecții respiratorii e mai mare decât anul trecut. Cazurile de rujeolă sunt în creștere, sunt câteva județe afectate, inclusiv București. Părinții trebuie să răspundă la apelurile medicilor de familie care îi cheamă la vaccinare”, a declarat medicul.

Sursă foto: Times of Malta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre