Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicii de familie vin cu soluții în favoarea pacienților infectați cu Covid. Hai să scăpăm de timp pierdut!

Medicii de familie vin cu soluții în favoarea pacienților infectați cu Covid. Hai să scăpăm de timp pierdut!
Reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie au transmis Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) câteva sugestii. Și spun că mai au încă idei și soluții pentru a anihila pierderea de timp, în favoarea tuturor.

Românii care au fost diagnosticați cu Covid ar putea scăpa de o mare bătaie de cap dacă CNAS și Ministerul Sănătății vor accepta și sprijini propunerile și soluțiile cu care vin către ei medicii de familie. Aceștia vor ca procedurile să fie simplificate pentru cei care s-au infectat cu coronavirus și au nevoie de concediu medical.

Astfel, se cere ca acest certificat să nu mai fie emis de medicul de familie ci să poată fi acordat online din platforma oficială a Ministerului Sănătății, care are ca rol gestionarea persoanelor aflate în izolare sau carantină.

Sugestiile medicilor de familie în privința concediului medical

Într-un comunicat trimis către redacții, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie cere să fie analizate propunerile medicilor de familie și să se găsească o soluție finală pentru a scăpa de o birocrație excesivă, care mănâncă și din timpul pacienților și al medicilor.

„Având în vedere promulgarea Legii nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, și obligația Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a modifica în termen de 60 de zile Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările şi completările ulterioare, vă adresăm rugămintea de a efectua și următoarele modificări legislative:

-eliminarea obligației medicului de familie de a emite certificatul de concediu medical pentru codurile de indemnizație 51 și 07, având în vedere existența platformei oficiale a Ministerului Sănătății dedicată gestionării persoanelor aflate în izolare sau carantină, dar și solicitarea FNPMF transmisă CNAS și MS prin adresa FNPMF nr. 11/11.02.2022;

-simplificarea regulilor de emitere a certificatelor de concediu medical (de ex. emiterea unui singur certificat pentru un episod de boală, chiar dacă episodul se întinde pe două luni calendaristice – o zi în ianuarie și 2 zile în februarie);
-eliminarea tipizatului autocopiativ în trei exemplare alb-roz-verde pentru certificatul de concediu medical și înlocuirea cu un formular cu cod QR similar rețetei electronice, care se poate tipări pe coli A4 albe.

Alte soluții pentru ca sistemul să fie simplificat

În măsura în care există deschidere la nivelul CNAS și MS pentru aceste soluții, avem disponibilitatea de a transmite și alte soluții de simplificare și debirocratizare a actului medical, pentru a oferi mai multe minute din timpul consultației medicale pacientului cabinetului de medicina familiei și asiguratului CNAS”, se precizează în textul redactat de reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre