Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul Adina Albert demonstrează cât de periculos este pepenele din magazine

Medicul Adina Albert demonstrează cât de periculos este pepenele din magazine
Abia așteptăm să mâncăm pepenele roșu, răcoritor și dulce. Iată că toate dorințele noastre sunt umbrite de un specialist. Medicul Adina Albert demonstrează cât de periculos este pepenele din magazine.

Atenție de unde cumpărați fructele! Multe dintre acestea au conținut crescut de chimicale. Uitați-vă atent la etichetă și nu alegeți fructe sau legume mai mari decât ar fi firesc. Medicul Adina Albert a verificat pepenele și merele cumpărate și din magazin și trage un semnal de alarmă.

Medicul Adina Albert demonstrează din pepenele cumpărat din magazin

De fiecare dată când mergem la supermarket sau la piaţă avem tendinţa de a alege cele mai frumoase fructe şi legume, adică pe cele care arată ca în reclame. Însă trebuie ştiut că acestea pot ascunde adevărate otrăvuri. Un raport al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România arată faptul că într-un fruct sau legumă din hipermarket sau piață agroalimentară pot să existe până la 7 tipuri de pesticide. Sunt unele fructe exotice cum sunt rodiile al căror conţinut de ciprodinil, un pesticid periculos, este de 38 de ori mai mare faţă de limita admisă.

Medicul Adina Albert a verificat dacă fructele cumpărate din magazin sunt bune pentru consum.

”Este strigător la cer! Priviți, vă rog, cât de toxic este acest pepene roșu!!! Nivelul de nitrați este de 10 ori mai mare decât limita maximă admisă!  Oameni buni, nu mai trebuie să tolerăm așa ceva. Ne otrăvim copiii cu mâna noastră pentru că nu știm ce le dăm să mănânce! Și pentru că societatea nu ne permite să aflăm și să ne măsurăm toxinele din hrana zilnică. Este nevoie, mai mult decât oricând, ca în piețele noastre să existe puncte de lucru ale unui laborator performant, astfel ca orice cetățean care este preocupat de propria-i sănătate, să aibă posibilitatea să își testeze legumele și fructele pe care le cumpără. Iar la nivel de Primărie, să existe preocuparea ca periodic mărfurile din piețele agroalimentare să fie supuse testelor de toxicitate!”, a scris dr. Adina Albert, pe Internet.

Cum recunoşti fructele şi legumele cu pesticide

Să știți că unele fructe şi legume din supermarketuri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990. Este vorba de fapt despre un cod din 4 sau 5 cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic.

Dacă produsul are codul de pe autocolant format din 4 cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.

Să luam exemplu un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015, arată digi24.ro.

Codurile PLU din 5 cifre pot începe cu cifra 8 sau cu cifra 9. Cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. De aceea, este indicat să evitaţi astfel de produse. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic.

Însă trebuie ştiut faptul că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU.

Cum eliminăm toxinele din fructe şi legume

  • Fructele şi legumele trebuie spălate temeinic înainte să fie consumate.
  • O altă măsură, relativ comodă, constă în alegerea atentă a mărfii, situație care impune însă o minimă cunoaştere a caracteristicilor acestora. Tot legat de aceste sfaturi atrage atenția îndemnul de a curăța legumele și fructele de coajă, ca măsură a diminuării conținutului de pesticide introduse în organism, plecând de la ideea că cel mai mare conținut de pesticide este localizat în coajă.
  • O reţetă foarte eficientă pentru eliminarea pesticidelor este ca vegetalele să fie ţinute câteva ore în apă cu lămâie.

Fructele şi legumele mari şi fumoase, pline de toxine

Medicii nutriţionişti şi agricultorii autohtoni concordă în principiul „cu cât mai mare, cu atât mai prost”, atunci când trebuie să ne alegem legumele şi fructele de la tarabele din piaţă sau de la standurile din supermarket. Se referă la dimensiunile considerabil mai mari faţă de standardele din urmă cu 15-20 de ani. O boabă de strugure uriaşă, de exemplu, pe lângă aspectul spectaculos, poate ascunde un arsenal de otrăvuri, la fel ca şi un măr „umflat” până la mărimea unui grapefruit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre