Gastrita sau ulcerul, oricare ar fi, ne vor crea neplăceri în viața cotidiană. Conform patologiei lui Robbins, ”ulcerul este ruptura continuității pielii, epiteliului sau membranei mucoase cauzată de descuamarea țesutului necrotic inflamat”.
Ulcerul se manifestă în diferite forme, dar vom face referire la această afecțiune la modul general, benefiiciind de informațiile oferite de consultantul Rețete și Vedete, dr. Ludmila Gribineț, medic specialist medicină generală.
Boala ulceroasă apare ori de câte ori balanța normală dintre acid-pepsina și factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale este afectată. Creșterea secreției gastrice apare de cele mai multe ori 1. în cazurile de stres, 2. când se observă alterarea barierei de protecție a stomacului, ceea ce poate fi produsă de unele medicamente, sau 3. cauzată de infecția cu Helicobacter pylori, spune medicul.
Infecția cu Helicobacter pylori este cel mai frecvent întâlnită, sursa fiind de multe ori alimente, sucuri acidulate sau apa de baut. Aproape sută la sută din pacientii cu ulcer duodenal și circa 70 – 80la sută din cei cu ulcer gastric prezintă infectie cu Helicobacter pylori, adesea nediagnosticată și netratată, implicată în întreținerea și agravarea suferinței ulceroase.
Manifestarile clinice ale unui ulcer constau de obicei în durerea epigastrica, descrisă ca arsură sau roadere, apare la 1 – 3 ore după masă, fiind ameliorată imediat cu antiacide și alimente, cu acțiune temporară, adesea trezește bolnavul din somn.
Durerea se remite în general înainte de vindecarea completă a ulcerului, cu tratament adecvat. În afară de durere, pacienții pot prezenta o varietate de simptome precum greață, balonări, anorexie, eructații excesive și desigur un disconfort accentuat epigastric.
Tratamentul unui ulcer este în principal medical, interventia chirurgicală fiind necesară doar pentru complicațiile bolii ulceroase. La fel de importantă este alimentația. Este necesară dietă adecvată și ceaiuri din plante cu efect calmant. Medicamentele pot fi administrate doar cu recomandarea medicului de familie care cunoaște istoricul pacientului sau medicului specialist.
Cele cinci sfaturi importante, în cazul unui ulcer dignosticat
- Să evităm stresul
- Respectarea unui regim alimentar
- Evitarea medicamentelor antiinflamatorii
- Cinci mese pe zi
- Fumat și alcool, categoric NU.
Măsurile generale care se impun ca necesitate sunt următoarele :
- întreruperea fumatului, dacă pacientul este fumător;
- evitarea băuturilor alcoolice;
- evitarea excesului de cafea și mai ales consumarea acesteia pe nemâncate;
- medicație gastroprotectoare;
- aspirina este interzisă;
- se vor evita alimentele excitante pentru secretia gastrică acidă, precum supa de carne, conservele, afumăturile, tocăturile condimentate, prăjelile, condimentele picante, băuturile carbogazoase (tip Cola, Fanta);
- orar regulat al meselor, incluzând trei mese principale si două gustări între acestea, dar să nu treacă mai mult de 3 – 4 ore între ele, exceptând perioada de somn. Este bine să se mănânce puțin și des, evident și o dietă cât mai echilibrată;
- evitarea stresului și stărilor conflictuale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook