Simona Ionescu / Redactor Șef

Medicul Adrian Marinescu atenționează asupra vârfului ce urmează în ianuarie și februarie. Iată ce se va întâmpla

Medicul Adrian Marinescu atenționează asupra vârfului ce urmează în ianuarie și februarie. Iată ce se va întâmpla
Nici n-am terminat bine cu pandemia de coronavirus, că acum infecțiile respiratorii ne dau mari bătăi de cap. În camerele de gardă nu ai cum să arunci un băț, iar specialiștii spun că ce e mai rău de abia acum începe.

Medicul infecționist Adrian Marinescu susține că aceste viroze sunt normale în această perioadă, mai ales că sistemul imunitar este scăzut, pentru că mulți români au avut coronavirus. ”Este vorba despre o întoarcere la normalitate. Este un sezon cu infecții respiratorii așa cum aveam înainte de pandemie.

Ce avem în plus, în momentele acestea, sunt trei elemente. Avem și infecții cu SARS CoV 2 și sunt destul de multe cazuri, chiar dacă sunt forme ușoare. Circulația virusurilor în general, virusurile cu transmitere respiratorie, a fost redusă în cei trei ani și atunci clar că ne infectăm într-o mai mare măsură.

Sistemul imunitar probabil că nu este la fel de echilibrat, pentru că mulți am trecut prin infecția cu SARS CoV 2”, a afirmat medicul infecționist, Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN.

Românii ar trebui să se vaccineze antigripal, purtați mască și evitați zonele aglomerate

Cel mai bine pentru a ține departe virozele este să preîntâmpinați apariția bolii, de aceea medicii spun că ar fi indicat să vă vaccinați antigripal, dar și anti coronavirus. ”Măsurile de prevenție cred că le știm cu toții, începând de la regulile de igienă, evitarea zonelor aglomerate, pentru cei vulnerabil să știți că masca este o modalitate de a proteja în momentele în care vorbim de spațiile închise, de mijloacele de transport.

Și sfatul meu ar fi, în momentul în care cineva are o simptomatologie acută, primul lucru pe care să îl facă este să se izoleze. Să nu meargă în colectivitate, să nu meargă la locul de muncă și noi ceilalți să ne ferim atunci când cineva are aceste simptome”, susține specialistul.

Cel mai rău va fi în ianuarie și februarie

Întrucât numărul bolnavilor crește pe zi ce trece, medical susține că cel mai greu va fi în ianuarie și februarie. ”A nu se înțelege că sunt multe forme severe, cele mai multe sunt forme ușoare. Dar totuși trebuie să fim prudenți pentru că, dintre toți cei care se prezintă în gardă.

De exemplu la Matei Balș, aproximativ 250 de prezentări în fiecare zi, asta înseamnă destul de mult pentru că în vârf de pandemie aveam 300, 10% sau 15% au nevoie să fie internați. Pentru că au forme medii sau forme care presupun complicații”, mai spune specialistul.

Care sunt simptomele ce trebuie să ne dea de gândit

Există și simptome care trebuie să ne facă să ne dăm seama că e posibil să fi contactat o gripă. E vorba de o stare generală rea, dureri de cap, dureri musculare și articulare. Din păcate însă, e greu de făcut diferența între gripă și coronavirus, de aceea trebuie să vă prezentați la medic.

”Este adevărat că diagnosticul de gripă se pune ușor, este acea situație care te pune la pat cu o stare generală care se modifică brusc, cu durere de cap, dureri musculare și articulare. Senzația că ai fost bătut. Diagnosticul poate fi pus ușor. Dar dacă vrem să facem diferența între o viroză sau alta viroză decât infecția cu SARS CoV 2, asta este destul de greu să o faci.

Atenție la respirația dificilă

Părerea mea este că primul filtru ar trebui să fie reprezentat de către medicul de familie sau medicul pediatru, pentru că jumătate dintre prezentările de la Camera de Gardă ar putea fi rezolvate acasă, cu ajutorul medicului de familie. Lucrurile ar arăta mult mai bine așa.

Din pandemie erau câteva semne care ne trimiteau la Camera de Gardă. Dacă respirația este dificilă, dacă starea generală se modifică brusc. Mai ales dacă vorbim de o persoană care are o anumită vârstă, peste 65 sau 70 de ani, un copil foarte mic sau cei care au boli cronice, sigur ca atunci vom ajunge la camera de gardă”, explică Adrian Marinescu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre