Simona Ionescu / Redactor Șef

Moartea „de inimă frântă” e reală. Afectează cel mai des bărbații. Cum se manifestă

Moartea „de inimă frântă” e reală. Afectează cel mai des bărbații. Cum se manifestă
Cardiomiopatie de stres sau cardiomiopatie takotsubo, sau sindromul inimii frânte este o afecțiune reală. Simptomele sale imită un atac de cord, un factor de stres fizic sau emoțional brusc îl provoacă.

De asemenea, sindromul inimii frânte poate fi provocat de situații stresante și emoții extreme, dar boala poate fi declanșată și de o boală fizică gravă sau de o intervenție chirurgicală. Sindromul inimii frânte este adesea o afecțiune temporară, dar ar unii oameni pot continua să se simtă rău și după ce inima este vindecată.

Care e simptomatologia

Persoanele cu sindromul inimii frânte pot avea dureri bruște în piept sau pot crede că au un atac de cord. Sindromul inimii frânte afectează doar o parte a inimii. Acesta întrerupe pentru scurt timp modul în care inima pompează sângele. Restul inimii continuă să funcționeze ca de obicei.

Uneori, inima se contractă mai puternic. Sindromul inimii frânte mai poate fi numit și cardiomiopatie de stres, cardiomiopatie Takotsubo, cardiomiopatie takotsubo recurentă și sindromul de balonare apicală. Majoritatea persoanelor care au sindromul inimii frânte au peste 50 de ani. Persoanele care au sau au avut anxietate sau depresie pot avea un risc mai mare de sindromul inimii frânte.

Complicațiile afecțiunii

Majoritatea persoanelor care suferă de sindromul inimii frânte își revin rapid și nu au efecte de lungă durată. Dar, uneori, afecțiunea poate să apară din nou.

Cum se manifestă sindromul inimii frânte. Sursă foto: neuroaxis

Complicațiile sindromului inimii frânte includ: edem pulmonar, tensiune arterială scăzută, aritmie, insuficiență cardiacă, cheaguri de sânge în inimă. Rareori, sindromul inimii frânte poate provoca moartea.

A fost descris prima dată de un medic japonez

Această afecțiune a fost prima dată descrisă în anul 1990 de un medic japonez. Specialistul a descris caracteristicile clinice, de la șoară a ventriculului stâng, care duce la senzații de sufocare și o creștere excesivă a cantității de adrenalină. Se poate instala durerea toracică severă care poate dura ore în șir, transpirația, greața, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune.

Simptomele durează în general una-două zile, după ce pacientul a suferit un eveniment care l-a marcat. E vorba de unei persoane dragi, probleme financiare, accidente de mașină, intervenții chirurgicale, divorț, etc.

Cum să preveniți apariția afecțiunii

Faptul de a avea stres cronic poate crește riscul de sindromul inimii frânte. Preveniți apariția acestei afecțiuni care nu trebuie luată în râs prin cât mai multe exerciții fizice, conștientizând problemele pe care le aveți dar și prin conectarea cu alte persoane.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre