Simona Ionescu / Redactor Șef

Morcovul, bun pentru inimă, ochi și stomac

Morcovul, bun pentru inimă, ochi și stomac
Oricum ar fi, fierţi sau cruzi, morcovii aduc doar beneficii organismului, în special datorită conţinutului bogat de carotenoide, dar şi a conţinutului de antioxidanţi. Sunt benefici pentru organism. Sunt buni și în dieta de slăbit.

Morcovul este a doua legumă din lume, după cartof, într-un clasament al consumului. Asta pentru că este gustos, dă gust mâncărurilor și salatelor. Însă, acestă legumă are și numeoase proprietăţi curative.

Morcovul, bun pentru inimă, ochi și stomac

Morcovul are un nivel ridicat de vitamine şi minerale precum potasiu, calciu şi magneziu. Pe lângă vitamina C, leguma mai conţine şi vitamine din grupa B cu proprietăţi calmante şi regenerante.

Morcovul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive, dar şi pentru faptul că este un bun antianemic, curativ, diuretic, remineralizant şi sedative, spun medicii. Chiar şi gătit, morcovul îşi păstrează proprietăţile nutritive. Asadar, chiar şi fiert, este o sursă importantă de vitaminele A şi B6, potasiu, magneziu şi acid folic.

Prin fierbere, leguma îşi pierde duritatea, iar organismul o digeră mai uşor, absorbind o cantitate mult mai mare de betacaroten. Conform unui studiul britanic, în urma fierberii, 60% din betacaroten este asimilat, în timp ce în stare naturală doar 5%.

Mai mult, dacă morcovii mai sunt trecuţi şi prin blender, atunci antioxidantul conţinut este absorbit în procent de 90%.

Morcovul, beneficii

Morcovul are un aport important de beta-caroten, este un fluidifiant biliar, are o acţiune anti-anemică, este regenerant şi detoxifiant, are o acţiune reglatoare şi cicatrizantă asupra intestinului. Pentru toate aceste motive se recomandă să se consume morcovi şi suc de morcovi cât mai des cu putinţă.

Îmbunătăţesc vederea. La nivelul retinei, vitamia A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care ajută la dezvoltarea vederii noaptea. Betacarotenul protezează şi împotriva cataractei.

Scad colesterolul. Morcovii scad nivelul colesterolului (care cauzează arteroscleroza), iar fibrele din compoziţia lui eliberează fluxul sângelui de lipide. Potasiul conţinut ţine presiunea sângelui sub control.

Piele sănătoasă. Ajută la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, contribuie la detoxifierea ficatului şi previn deshidratarea. Sunt bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi.

Curăţă dantura. Dacă sunt consumaţi după fiecare masă, morcovii acţionează ca un abraziv natural care elimină resturile alimentare şi placa bacteriană.

Cure de slăbire. Pentru conţinutul slab de calorii, morcovii sunt ideali în curele de slăbire. 100 g de morcov conţin aproximativ 40 de calorii.

Un laxativ moderat. Morcovul este în acelaşi timp laxativ, un laxativ moderat însă poate să reducă şi diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reţine apa, de aici şi acţiunea sa de a combate diareea.

Reglează activităţile ficatului. La nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităţilor ficatului.

Durerile de oase. Morcovul ajută la eliminarea acidului uric din organism şi este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre