Utilizarea multivitaminelor nu a redus riscul de cancer sau boli de inimă la participanții la un studiu realizat în 2021 de USPSTF. Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că administrarea de suplimente de fier, care se adaugă la multe multivitamine, poate duce la supraîncărcarea cu fier și poate crește riscul de diabet, demență și boli de inimă.
Studiul a fost făcut pe o perioadă de peste 20 de ani
Un studiu amplă a datelor de la aproape 400.000 de adulți americani sănătoși urmăriți timp de peste 20 de ani nu a găsit nicio asociere între utilizarea regulată a multivitaminelor și un risc mai scăzut de deces. Studiul a fost condus de cercetători de la Institutul Național de Cancer al National Institutes of Health și publicat pe 26 iunie 2024 în JAMA Network Open.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Mulți adulți din Statele Unite iau multivitamine cu speranța de a-și îmbunătăți sănătatea. Cu toate acestea, beneficiile și daunele utilizării regulate a multivitaminelor rămân neclare. Studiile anterioare privind utilizarea multivitaminelor și mortalitatea au produs rezultate mixte și au fost limitate de perioade scurte de urmărire.
Specialiștii ne recomandă să luăm substanțe nutritive din alimente, nu din multivitamine
Cercetătorii au remarcat că este important să se evalueze utilizarea multivitaminelor și riscul de deces în rândul diferitelor tipuri de populații, cum ar fi cele cu deficiențe nutriționale documentate, precum și impactul potențial al utilizării regulate a multivitaminelor asupra altor condiții de sănătate asociate cu îmbătrânirea.
Cercetătorii le sugerează americanilor să își procure substanțele nutritive din alimente, mai degrabă decât din suplimente, după ultimul studiu, care este cea mai nouă cercetare în subiectul îndelung dezbătut privind beneficiile multivitaminelor.
Ce au spus studiile
Grupul de participanți care au luat zilnic multivitamine a avut o calitate mai bună a somnului decât participanții care nu au folosit zilnic multivitamine și au fost puțin mai susceptibili de a avea studii superioare.
Cu toate acestea, studiul a constatat că cei care au luat multivitamine zilnice au avut un risc de mortalitate cu 4% mai mare pentru toate cauzele, deși nu au existat diferențe în ceea ce privește riscurile de mortalitate cauzate de cancer, boli de inimă sau boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, anevrismele.
„Legumele, fructele, leguminoasele și cerealele sunt alimente de bază în zonele de longevitate remarcabilă”
„Reorientarea intervențiilor nutriționale pe alimente, mai degrabă decât pe suplimente, poate oferi beneficiile de mortalitate pe care multivitaminele nu le pot oferi. Legumele, fructele, leguminoasele și cerealele sunt alimente de bază în zonele de longevitate remarcabilă.”, au scris cercetătorii de la Institutul Național de Cancer în cadrul unui comentariu la studiul JAMA.
Multivitaminele pot crește riscul de diabet, demență și boli de inimă
În 2022, U.S. Preventive Services Task Force a concluzionat că beneficiile consumului de vitamine și suplimente minerale sunt „mici sau inexistente” și a recomandat să nu se utilizeze suplimente de betacaroten sau vitamina E pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sau a cancerului.
Utilizarea multivitaminelor nu a redus riscul de cancer sau boli cardiovasculare la participanții la un studiu efectuat în 2021 de USPSTF. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că administrarea de suplimente de fier, care se adaugă la multe multivitamine, poate crește riscul de diabet, demență și boli de inimă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook