O băutură consumată zilnic de multă lume s-a dovedit a fi foarte utilă în reducerea riscului de cancer intestinal, cu o cincime. Este vorba de lapte, atât de benefic pentru dinți și oase și nu numai. Pe lângă beneficiile deja știute, experții au descoperit că un pahar pe zi poate reduce riscul de cancer de colon cu aproape o cincime, conform unui studiu efectuat pe mai mult de jumătate de milion de femei.
Un aport suplimentar de 300 mg de calciu pe zi – aproximativ cantitatea dintr-un pahar mare de lapte – ar putea fi asociat cu o scădere de 17% a riscului de cancer de colon, cunoscut sub denumirea de cancer colorectal.
Lactatele, o minune pentru sănătate
Oamenii de știință au analizat datele alimentare de la peste 542.000 de femei pentru a investiga legătura dintre 97 de produse și nutrienți și șansele ca o persoană să dezvolte acest tip de cancer.
Rezultatele au arătat că alimentele și băuturile bogate în calciu, precum laptele și iaurtul, au fost asociate cu un risc mai scăzut de diagnosticare pe parcursul a 16 ani. S-a descoperit că binecunoscutul calciu are un efect similar atât din surse lactate, cât și non-lactate, sugerând că acesta este principalul factor responsabil pentru reducerea riscului.
Consumul de lapte a scăzut dramatic în lume
Cu toate acestea, consumul de cantități mari de brânză sau înghețată nu a avut niciun efect, a descoperit echipa.
Consumul de lapte a scăzut aproape la jumătate comparativ cu acum o jumătate de secol în SUA, iar vânzările sunt în scădere și în Marea Britanie, pe măsură ce oamenii se orientează către alternative fără lactate, precum cele din ovăz, migdale și alte variante.
Alcoolul și carnea roșie, factori care măresc riscul de cancer de colon
Concluziile noului studiu, publicate în jurnalul „Nature Communications”, au întărit, de asemenea, legătura clară dintre consumul de alcool și un risc mai mare de cancer de colon. Consumul a încă 20g de alcool pe zi – echivalentul unui pahar mare de vin – a fost asociat cu o creștere de 15% a riscului în cadrul grupului studiat.
Carnea roșie și carnea procesată s-au numărat printre alte alimente asociate cu un risc mai mare de cancer de colon, fiecare 30g suplimentare pe zi fiind legate de o creștere de 8% a riscului.
Cancerul de colon, pe primul loc în România dintre tipurile acestei afecțiuni
Aproximativ 44.000 de cazuri de cancer de colon apar anual în Marea Britanie și 150.000 în SUA, făcând din acesta al patrulea cel mai comun tip de cancer în ambele țări. În România, conform statisticilor, în anul 2020 numărul cazurilor de cancer de colorectal poziționa această afecțiune pe locul I, cu 12.983 de cazuri diagnosticate, urmată de cancerul de plămâni, sân și prostată.
Cu toate acestea, cazurile sunt în creștere în rândul tinerilor, un trend alarmant asociat cu dietele moderne, expunerea la substanțe chimice și stilurile de viață sedentare.
Dr. Keren Papier, cercetător principal și epidemiolog nutrițional senior la Oxford Population Health, a declarat: „Acesta este cel mai cuprinzător studiu unic realizat vreodată despre relația dintre dietă și cancerul de colon și subliniază rolul protector al calciului în dezvoltarea acestei boli.
„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul asupra sănătății al creșterii aportului de calciu în diferite populații”.
Calciul are rol protector, spun experții
Echipa a explicat că rolul protector al calciului ar putea proveni din capacitatea acestuia de a se lega de acizii biliari și de acizii grași liberi din colon, reducând astfel efectele lor potențial cancerigene.
„Menținerea unei diete sănătoase și echilibrate, alături de menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat, este una dintre cele mai bune modalități de a reduce riscul de cancer de colon. Acest lucru include reducerea consumului de alcool și de carne roșie și procesată, precum și consumul de multe fructe, legume și cereale integrale”, a declarat Sophia Lowes, manager senior de informații despre sănătate la Cancer Research UK.
„Produsele lactate, precum laptele, pot face, de asemenea, parte dintr-o dietă care reduce riscul de cancer de colon. Așteptăm cu interes cercetări suplimentare, inclusiv asupra efectelor unor ingrediente specifice, cum ar fi calciul, pentru a ne asigura că tot mai puțini oameni sunt afectați de această boală devastatoare”, a mai spus Lowes.
Industria lactatelor, în pericol
Cu toate acestea, unii analiști au prezis că industria lactatelor ar putea dispărea în deceniile următoare, deoarece generațiile mai tinere nu mai preferă laptele obișnuit. Conform datelor USDA, vânzările de lapte au scăzut cu un sfert între 2000 și 2016, iar aceste cifre sunt semnificativ mai mici comparativ cu anii 1970 și 1980.
Preocupările legate de bunăstarea animalelor, conștientizarea crescută a intoleranței la lactoză și opțiunile pentru alternative cu conținut scăzut de calorii contribuie la acest trend.
„Rezultatele subliniază că consumul de lapte este deosebit de benefic și arată dovezi că acest efect ar putea fi datorat în mare parte calciului din lapte, ridicând întrebarea dacă suplimentele de calciu ar putea fi, de asemenea, protectoare. Juriul încă deliberează pe această temă, dar, ca nutriționist, voi continua să îmi iau calciul din lapte și produse lactate, care sunt bogate în atât de mulți nutrienți”, a declarat Profesorul Andrew Prentice, expert în nutriție la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Laptele, băutura zilnică ce ar putea preveni riscul de cancer de colon
Profesorul Tom Sanders, expert în nutriție la King’s College London, a declarat că rezultatele susțin cercetările anterioare care arată că produsele lactate ar putea proteja împotriva cancerului, deși mecanismul exact prin care acest lucru funcționează rămâne necunoscut.
„Calciul ar putea să se lege de acizii biliari liberi din intestin, prevenind efectele nocive ale acestora asupra mucoasei intestinale, spune o teorie”, a menționat el.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Încep primele concedieri. Ce bugetari vor fi vizați
- A murit un fost fotbalist de la Steaua. A avut o carieră remarcabilă
- Gazetarul CTP îl umileşte pe Călin Georgescu: Se duce și cerșește UE să îl pună președinte
- Cine se bucurǎ în România de pensii generoase? Unii primesc mii de lei în fiecare lunǎ
- Decizie oficială pentru Călin Georgescu. Anunțul a venit direct de la Jandarmerie
- Se dau 1500 de lei ajutor de la stat pentru motorină sau benzină! Trebuie să completezi o cerere ca să te î...
- Epavă din secolul al XIX-lea, încărcată cu șampanie, descoperită în Marea Baltică
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este a...
- La mulți ani, sora! Mesaje și urări pentru ziua celei care îți îmbogățește fiecare zi din viaț...
- Medicamente pentru nod in gat - tratamente eficiente și soluții