Simona Ionescu / Redactor Șef

Omicronul s-a combinat cu Delta și ne-a mai dat un virus cu care să luptăm

Omicronul s-a combinat cu Delta și ne-a mai dat un virus cu care să luptăm
S-a spus că Omicronul e o formă mai ușoară, fără probleme grave pentru pacienții vaccinați și nevaccinați.  Doar că, după o perioadă, varianta pare că s-a modificat.

Mai mulți pacienți din România au semnalat perioada prelungită a simptomelor, unele noi și oarecum ciudate în raport cu ce auziseră de la medici. Nu se simțeau bine nici după cele 5 zile de carantină, în cazul celor vaccinați, nici după 10 zile, în cazul celor nevaccinați. Au continuat să ia tratamentul sau mai apelat o dată la medicul de familie.

Nu erau simptome foarte grave – apariția febrei, a unei respirații greoaie etc. Dar persistau dureri de cap, greață, dureri musculare, de spate,  răgușeală, mâncărimi. A rămas că-i Omicron, că cine să facă secvențiere la fiecare PCR că să știm exact cu ce avem de-a face! Dar iată că ne-a parvenit o știre interesantă de la cercetătorii englezi. Ar putea să fie asta explicația, în lipsă de altceva.

Specialiștii britanici semnalează apariția combinării variantelor

Noua variantă a coronavirusului a fost raportată în Marea Britanie și este un amestec de Delta și Omicron, scrie presa engleză. Experții imunologi o numesc Deltacron și afirmă că autoritățile sanitare monitorizează îndeaproape noile cazuri.

Se crede că Deltacron provine de la o persoană care a fost infectată cu tulpinile Delta și Omicron în același timp. Nu se știe deocamdată cât de contagioasă este această tulpină sau ce tablou clinic provoacă.

Agenția pentru Protecția Sănătății din Marea Britanie nu a specificat dacă primul caz de persoana infectată este unul domestic sau transmiterea s-a făcut de la un pacient care a venit în țară ca turist, scrie The Telegraph.

Combinația de tulpini se întâmplă atunci când aceeași celulă din aceeași gazdă (pacient) este infectată de doi viruși care apoi schimbă între ei gene.

De asemenea, s-a anunțat că numele oficial al tulpinii Deltacron este BA.1 + B.1.617.2 și conține mai multe mutații. Printre acestea se numără trei care ajută virusul să evite anticorpii (K417N, E484A și N440K), precum și mutația N501Y care accelerează reproducerea virusului. Din această cauză, cercetătorii par îngrijorați, deși în Marea Britanie, a fost înregistrată o scădere semnificativă a cazurilor de îmbolnăvire.

Simptomele Omicron s-au modificat după răspândirea rapidă a virusului

La început s-a spus că Omicron provoacă simptome mai ușoare în comparație cu tulpinile anterioare ale coronavirusului. Ba unii, nici nu au simptome. Dar, după ce numărul celor infectați s-a mărit considerabil, medicii au detectat și alte câteva semne ale bolii despre care nu se comunicase. Iată cele șase simptome distinctive asociate cu varianta Omicron, așa cum le-au făcut cunoscute tot specialiștii britanici.

  1. Când un pacient este infectat cu Omicron, apare aşa-numit simptom numit „degete Covid”. Astfel, degetele de la picioare pot deveni roșii sau violet și uneori se dezvoltă o erupție cutanată. Această afecțiune a pielii poate fi dureroasă sau poate provoca mâncărime.
  2. Pacientii pot avea buzele crăpate sau inflamate;
  3. Piele este uscată, comparabilă cu eczema. Această erupție apare pe gât și pe partea anterioară a pieptului, în locurile expuse la lumina soarelui. „De obicei este roz și provoacă mâncărime. Poate apărea în orice moment în timpul sau după infecție și durează de obicei mult timp”, spun medicii;
  4. Poate să existe un simptom similar cu o erupție cutanată provocată de căldură. Această erupție cutanată acoperă de obicei zone mici şi  se găsește pe mâini, picioare și coate. Are un aspect denivelat și provoacă mâncărime;
  5. Uneori, erupția este sub formă de umflături pe piele, care arată ca o urticarie;
  6. Pielea poate prezenta semne asemănătoare cu degerăturile. Erupția cutanată provoacă pete dureroase, roșii sau violete, care apar ca umflături pe piele.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre